Μαυροπελαργός

Φωτογραφία: Παναγιώτης Ξαξίρης / Φωτογραφικός διαγωνισμός Click στη φύση – LIFE-IP 4 NATURA
Φωτογραφία: Παναγιώτης Ξαξίρης / Φωτογραφικός διαγωνισμός Click στη φύση – LIFE-IP 4 NATURA

Ο Μαυροπελαργός Ciconia nigra είναι μεταναστευτικό πουλί, το οποίο έρχεται στη χώρα μας για να αναπαραχθεί την άνοιξη και ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής στην Αφρική στα μέσα Αυγούστου.

 

Σε αντίθεση με τον «ξάδερφό» του Λευκοπελαργό Ciconia ciconia που είναι ανθρωπόφιλο είδος και φωλιάζει σε χωριά και πόλεις, ο Μαυροπελαργός αποφεύγει τον άνθρωπο. Χτίζει τη φωλιά του σε ερημικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από κατοικημένα κέντρα, στην κορυφή ψηλών δέντρων και σε βράχους. Συχνάζει κοντά σε τέλματα, βάλτους και λίμνες που βρίσκονται στις παρυφές του δάσους, όπου φωλιάζει.

 

Τρέφεται κυρίως με ψάρια, αμφίβια, ερπετά, υδρόβια ασπόνδυλα, αλλά και κάποιες φορές με μικρά θηλαστικά και πουλιά. Γεννάει κατά μέσο όρο 3 με 4 αυγά, τα οποία κλωσάει για 32-38 ημέρες, ενώ οι νεοσσοί χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να αφήσουν την φωλιά.

 

O Μαυροπελαργός έχει χαρακτηριστικό ράμφος με χρώμα βαθύ κοραλλί, καθώς και χαρακτηριστικό μαύρο με άσπρο πτέρωμα. Έχει άνοιγμα φτερούγων 144-155cm και ύψος έως ένα μέτρο. Η λέξη ciconia που χρησιμοποιείται στα λατινικά για τους πελαργούς παραπέμπει στο αρχαίο θρακικο΄φύλο των Κικόνων, οι οποίοι κατοικούσαν -μεταξύ άλλων- κατά μήκος της ακτής από τις εκβολές του ποταμού Έβρου, μέχρι τη Βιστωνίδα, όπου υπήρχαν πολλοί πελαργοί και, οι κάτοικοι τους τούς αντιμετώπιζαν με πολύ σεβασμό.

 

Απαντάται από τη Θεσσαλία και βορειότερα, ενώ το «προπύργιο» του είδους είναι το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, όπου υπάρχουν πάνω από 40 ζευγάρια. Όσον αφορά τα νησιά, αναπαράγεται μόνο στο νησί της Λέσβου.

 

Ο πληθυσμός των Μαυροπελαργών, αν και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, είναι σχετικά μικρός (110-170 ζευγάρια) και για αυτό το λόγο το είδος έχει χαρακτηριστεί Κινδυνεύον στην Ελλάδα.

 

Το είδος απειλείται από τις δασικές πυρκαγιές, τη μη βιώσιμη δασική εκμετάλλευση, τη σύγκρουση με καλώδια μεταφοράς ρεύματος και ανεμογεννήτριες, καθώς και από την όχληση στις φωλιές από υπαίθριες δραστηριότητες, ακούσιες ή εκούσιες.

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον Μαυροπελαργό είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα άτομα τα οποία δεν μεταναστεύουν και περνούν όλο το χειμώνα στην Ελλάδα.

 

Κείμενο: Λία Παπαδράγκα, ΟΦΥΠΕΚΑ

 

ΠΗΓΕΣ

https://old.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=2741&aID=1171

https://www.topoguide.gr/nature/fauna/birds/Birds_Ciconia_nigra.php

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82