Κωδικός:
GR2320003
Γεωγ. Διαμέρισμα:
ΠΙΝΔΟΣ
Έκταση:
12.964.98 ha
Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:
ΕΖΔ
Κωδικός:
GR2320003
Γεωγ. Διαμέρισμα:
ΠΙΝΔΟΣ
Έκταση:
12.964.98 ha
Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:
ΕΖΔ
Το Φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια της Ελλάδας. Μάλιστα, είναι και ένα από τα πιο εντυπωσιακά παγκοσμίως, έχοντας κερδίσει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου σε αναλογία με το πλάτος του! Αποτελεί θέλγητρο της περιοχής για τον επισκέπτη που μπορεί να το διασχίσει ή να το απολαύσει από κάποια θέση θέας.
Το φαράγγι Βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και αποτελεί τμήμα των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 «Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου» με τον κωδικό GR2130001 (ΕΖΔ), καθώς επίσης και «Όρος Τύμφη (Γκαμήλα)» με τον κωδικό GR2130009 (ΖΕΠ).
Από το 2010, η ευρύτερη περιοχή εντάσσεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO ως Γεωπάρκο Βίκου – Αώου. Η γεωλογική ιστορία του φαραγγιού αποτυπώνεται στο ανάγλυφό του. Πετρώματα που δημιουργήθηκαν από κελύφη, όστρακα και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, πριν από 35 εκατ. έτη, βρίσκονται σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, ενώ οι δολομίτες στον πυθμένα του είναι ηλικίας 160 εκατ. χρόνων.
Πλούσια η βιοποικιλότητα της περιοχής, όπου απαντούν πολλά ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα είδη χλωρίδας. Η βλάστηση οφείλει τη σημερινή της μορφή σε μια μακρά πορεία εξέλιξης στον χρόνο, ενώ στην ποικιλία των ειδών συνέβαλαν και οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες.
Στη διάρκεια των παγετώνων του Πλειστοκαίνου, η περιοχή, ως μικροπεριβάλλον με ευνοϊκές και ήπιες συνθήκες, αποτέλεσε καταφύγιο για πολλά είδη που μετανάστευσαν από βορειότερες περιοχές της Ευρώπης. Ένα τέτοιο είδος είναι η ιπποκαστανιά (Aesculus hippocastanum), που έχει σποραδική παρουσία. Άλλο ενδημικό είδος που απαντά στις σχισμές των βράχων είναι η ραμόντα (Ramonda serbica). Στη χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνονται και πολλά φαρμακευτικά φυτά που οι περίφημοι «Βικογιατροί» χρησιμοποιούσαν για τις θεραπείες τους. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η παραποτάμια βλάστηση με είδη όπως: η ιτιά (Salix spp.), το σκλήθρο (Alnus glutinosa) και κυρίως τα πλατάνια (Platanus orientalis).
Στην περιοχή ζουν επίσης εμβληματικά θηλαστικά όπως η Αρκούδα και το Αγριόγιδο. Στους βραχώδεις σχηματισμούς απαντούν εντυπωσιακά είδη πουλιών όπως ο πετρίτης και η τοιχοδρόμα. Οι πολύ καλά διατηρημένοι βιότοποι κατά μήκος του ποταμού Βοϊδομάτη φιλοξενούν τη βίδρα και την ενδημική πέστροφα Salmo farioides. Στην περιοχή φιλοξενούνται επίσης πολλά είδη αμφιβίων και ερπετών, σε αρκετά πυκνούς πληθυσμούς.
Κείμενο: Καλλιόπη Στάρα
Πηγές: