Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το 3ο Διασυνοριακό Βιωματικό Εργαστήριο (Living Lab) της 4ης Μελέτης Περίπτωσης Λιμνών Πρεσπών-Οχρίδας του έργου Horizon 2020 ARSINOE στο Θεματικό Κέντρο Πύλης Πρεσπών.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την αποστολή του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και τους εταίρους τους έργου από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία, με τη στήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στο διασυνοριακό εργαστήριο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πρεσπών, εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανισμών και ερευνητικών ιδρυμάτων από τα τρία κράτη (Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία), καθώς και εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας, τοπικών συνεταιρισμών και συλλόγων της περιοχής των Πρεσπών. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αξιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εθνικών συναντήσεων εργασίας των τριών χωρών και των κοινών εργαστηρίων που προηγήθηκαν, και αναπτύχθηκαν από κοινού διασυνοριακές διαδρομές καινοτομίας εστιάζοντας στα απαραίτητα βήματα και δράσεις υλοποίησης. Ειδικότερα, μέσα από τη δημιουργία ομάδων εργασίας, έγιναν προτάσεις από τους συμμετέχοντες προς την ορθή διαχείριση νερού, σε θέματα προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, εκπαίδευσης, στρατηγικού σχεδιασμού και χρηματοδότησης τα οποία αφορούν στην υδρολογική λεκάνη Πρεσπών-Οχρίδας.
Παράλληλα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη ζώνη Απόλυτης Προστασίας της φύσης και την ένωση των δύο λιμνών Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας και να γνωρίσουν τις διαχειριστικές δράσεις επέμβασης στη φύση αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Στο έργο ARSINOE Horizon 2020 το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν 41 εταίροι από 15 χώρες, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.