Σε ένα απόκρημνο νησί των Κυκλάδων, την Αντίμηλο, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Μήλου και αποκαλείται από τους ντόπιους Ερημόμηλος, φιλοξενείται ένα σπάνιο υποείδος «Aίγαγρου», ο λεγόμενος Αίγαγρος της Αντιμήλου, ο οποίος αποτελεί ενδημικό υποείδος της περιοχής.
Ο Αίγαγρος της Αντιμήλου (Capra hircus pictus) συνιστά υποείδος του είδους Capra hircus το οποίο περιλαμβάνει την οικόσιτη αίγα και τους πληθυσμούς των άγριων ειδών των νησιών της Μεσογείου που παλιότερα κατατάσσονταν υπό τον ασιατικό αίγαγρο (Capra aegagrus). Σύγχρονα δεδομένα περιορίζουν τον τελευταίο αποκλειστικά στη ΝΔ Ασία. Το είδος της Αντιμήλου μοιάζει με τον Αίγαγρο της Κρήτης. Τόσο το θηλυκό όσο και το αρσενικό του είδους αυτού, έχουν μια σκούρα λωρίδα στο μπροστινό μέρος των κάτω ποδιών, αρκετά λευκό χρώμα κοιλιάς και ποικιλία στο χρώμα του υπόλοιπου τριχώματος, από καστανοκόκκινο έως γκριζωπό.
Ο πληθυσμός του Αιγάγρου στην Αντίμηλο δεν ξεπερνάει τα 300 άτομα, και έχει υποστεί σε κάποιο βαθμό υβριδισμό με ήμερα κατσίκια. Επιπλέον, εκτός από τον υβριδισμό, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός αυτός κινδυνεύει λόγω της παρατεταμένης έλλειψης τροφής, αλλά κυρίως νερού, κατά τη διάρκεια άνυδρων καλοκαιριών.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, την τελευταία δεκαετία η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς, πραγματοποιεί μεταφορές νερού στο καταφύγιο του Αίγαγρου, με ελικόπτερο.
Λόγω της μοναδικότητας του είδους αυτού στην Αντίμηλο, η ανάγκη προστασίας και η διασφάλιση της επιβίωσης του είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε τοπικό καθώς και σε εθνικό επίπεδο.
Για την προστασία του είδους προτείνεται η περαιτέρω μελέτη της οικολογίας και συμπεριφοράς του, η εκπόνηση εξειδικευμένου σχεδίου διαχείρισης του, η τακτική συμπληρωματική παροχή νερού και τροφής, καθώς και οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία του και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Κείμενο: Αναστασία Ναξάκη
Φωτογραφία: Αρχείο Δασονομείου Μήλου
Πηγές: