Άλλιο του Ορέστη

Φωτό: Ελευθέριος Καλπουτζάκης
Φωτό: Ελευθέριος Καλπουτζάκης

Πρόκειται για ένα σχετικά πρόσφατα περιγεγραμμένο είδος άγριου κρεμμυδιού που ανακαλύφθηκε αρχικά στον Πάρνωνα και κατόπιν και στον Ταΰγετο. Δημοσιεύθηκε ως νέο είδος για την επιστήμη το έτος 2012. Το όνομά του μνημονεύει τον αριστούχο φοιτητή Ορέστη Μυλωνάκη, του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχασε τη ζωή του σε ατύχημα τον Ιούνιο του 2011, καθώς πρόσφερε εθελοντική εργασία στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

 

Το Allium orestis είναι ενδημικό, τοπικό είδος της νότιας Πελοποννήσου με εξάπλωση στα όρη Πάρνωνας και Ταΰγετος. Οι πληθυσμοί του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 800-1.250 μ. σε σχιστολιθικά-πυριτικά εδάφη, δημιουργώντας συνήθως μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες των 5-50 ατόμων. Στον Ταΰγετο είναι γνωστό από περιοχή κοντά στο Νεοχώρι, ενώ στον Πάρνωνα έχει βρεθεί σε αρκετές θέσεις, μεταξύ των οποίων περιοχές με δάση καστανιάς στην Καστάνιτσα, τον Άγιο Πέτρο, το Καστρί και τον Κοσμά.

 

Είναι ένα πολυετές, βολβώδες είδος με όρθιο ή ανορθωμένο στέλεχος 25-75 cm, 3-5 λεία φύλλα και χαλαρή, ημισφαιρική ταξιανθία, με 10-100 κιτρινονοπράσινα άνθη με καστανές αποχρώσεις και δύο μεγάλες ανοικτές βαλβίδες σπάθης. Η περίοδος ανθοφορίας του ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου και διαρκεί έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

 

Καθώς το είδος συνδέει την εμφάνισή του με τα δάση καστανιάς, τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση σε πολλές περιοχές του Πάρνωνα, δεν δημιουργούνται άμεσοι κίνδυνοι για τους πληθυσμούς του.

 

Σύνταξη κειμένου: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου

Πηγή: Κωνσταντινίδης Θ. & Καλπουτζάκης Ε. 2015: Οδηγός χλωρίδας προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη. – Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, Άστρος Αρκαδίας.