Κωδικός:
GR1220001
Γεωγ. Διαμέρισμα:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Έκταση:
28.829 ha
Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:
ΕΖΔ
Κωδικός:
GR1220001
Γεωγ. Διαμέρισμα:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Έκταση:
28.829 ha
Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:
ΕΖΔ
Η περιοχή Natura 2000 με κωδικό GR1220001 και ονομασία «Λίμνες Βόλβη και Λαγκαδά-Ευρύτερη Περιοχή» βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και περιλαμβάνει τις δύο λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, υπολεκάνες της μεγάλης πλειστοκαινικής λίμνης, Μυγδονίας.
Η λίμνη Κορώνεια ή αλλιώς λίμνη Αγίου Βασιλείου ή Λαγκαδά, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, είχε την δεκαετία του ’70 έκταση 46.000 στρέμματα και μέγιστο βάθος 8 μέτρα. Η γειτνίασή της με τα πληθυσμιακά κέντρα του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης οδήγησε στην οικολογική αστάθεια του οικοσυστήματος, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων που δέχτηκε. Τα τελευταία χρόνια η έκταση και το βάθος της λίμνης ποικίλουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη χρήση νερού στην υπολεκάνη και έχει καταγραφεί μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων της με συνέπεια η ιχθυοπανίδα, η ορνιθοπανίδα, αλλά και η πανίδα γενικότερα να κινδυνεύουν κατά περιόδους.
Η λίμνη Βόλβη, 12 περίπου χιλιόμετρα ανατολικότερα της λίμνης Κορώνειας, είναι η δεύτερη σε μέγεθος φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα. Έχει έκταση 68.000 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 20 μέτρα. Στη νότια όχθη της λίμνης Βόλβης απαντά το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας, το οποίο εκτείνεται, πλέον, σε έκταση 150 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δάση αυτού του τύπου στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως «το βασίλειο των γκρίζων ερωδιών», αφού είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που φιλοξενεί μεικτές αποικίες γκρίζων ερωδιών και λευκοπελαργών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έντονη παρουσία σπάνιων αρπακτικών τα τελευταία χρόνια.
Η αξία του υγροτοπικού συστήματος των λιμνών, αναγνωρίστηκε πολύ νωρίς γι’ αυτό αποτελεί έναν από τους δέκα υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.
Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΕ (1992), λόγω των δασικών οικοσυστημάτων (51%), μεταξύ των οποίων τα αλλουβιακά δάση με σκλήθρα και φράξους (οικότοπος προτεραιότητας – 91ΕΟ), των υδάτων (23%) και των λιβαδιών (25%). Προστατευόμενα είδη της περιοχής είναι 11 είδη ψαριών (μεταξύ των οποίων τα ενδημικά είδη της λίμνης Βόλβης, Γελάρτζα και Λιπαριά), δύο είδη ασπονδύλων (μια λιβελούλα και ένα ποτάμιο μύδι), δύο είδη θηλαστικών (Βίδρα και Νυχτερίδα του Bechstein) και ένα ερπετό (Μεσογειακή Χελώνα).
Η περιοχή των λιμνών από κοινού με την περιοχή των Μακεδονικών Τεμπών, ανατολικότερα, αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών (Περιοχή Α – ΚΥΑ 6919/2004). Με την ίδια απόφαση το δάσος της Απολλωνίας έχει οριστεί ως περιοχή Απόλυτης προστασίας (Ζώνη Α1).
Μεταξύ, των δύο λιμνών, υπάρχει το πρώτο «Μνημείο της Φύσης» της χώρα μας, οι δύο υπεραιωνόβιοι πλάτανοι του Σχολαρίου, στα κλαδιά των οποίων φωλιάζουν περίπου 100 ζεύγη γκρίζων ερωδιών.
Κείμενο: Ανθή Βαφειάδου, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας
Πηγές: