Νησίδες Λιχάδες και Θαλάσσια Περιοχή

Φωτό: https://lichadonisia.com
Φωτό: https://lichadonisia.com
  • Κωδικός:

    GR2420013

  • Γεωγ. Διαμέρισμα:

    ΕΥΒΟΙΑ

  • Έκταση:

    3983,63 ha

  • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

    ΕΖΔ

Οι Νησίδες Λιχάδες είναι μία συστάδα επτά μικρών νησίδων, οι οποίες βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό Κόλπο και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο.

 

Το σύμπλεγμα των νησιών αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Κατά την Τεταρτογενή περίοδο του Καινοζωϊκού αιώνα, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της νήσου Στρογγυλή. Ακολούθησε το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού. Τα Λιχαδονήσια, τα οποία ήταν αρχικά ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας, αποσχίστηκαν από αυτή. Στη συνέχεια, ένας μεγάλος σεισμός, το 426 π.Χ., είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν μεγάλα τμήματα των νησιών.

 

Αποτελούνται από τη Μονολιά, τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

 

Η ονομασία τους προέρχεται από ακόμα μια τραγική πτυχή του μύθου του Ηρακλή. Ο Λίχας, δούλος του Ηρακλή, του παρέδωσε τον φαρμακερό χιτώνα που του έδωσε η Διηάνειρα, γυναίκα του ήρωα. Ο Ηρακλής, υποφέροντας από φρικτούς πόνους και νομίζοντας ότι φταίει ο Λίχας, τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια.

 

Η τοποθεσία είναι σημαντική για τη μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), καθώς υπάρχει καθημερινή παρουσία του είδους σε αυτή. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται οικολογικός τουρισμός παρατήρησης της φώκιας από τα γειτονικά τουριστικά μέρη της Εύβοιας και της Φθιώτιδας. Για την προστασία του είδους, αλλά και για την ασφάλεια των ανθρώπων, είναι σημαντικό τα σκάφη που διέρχονται από την περιοχή να μειώνουν την ταχύτητά τους, ενώ η κολύμβηση να περιορίζεται στις παραλίες με σήμανση.

 

Κείμενο: Γιώργος Βαρβαρήγος, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας

 

Πηγές: