Σύρος: Όρος Σύριγγας έως παραλία

Φωτογραφία: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου
Φωτογραφία: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου
  • Κωδικός:

    GR4220018

  • Γεωγ. Διαμέρισμα:

    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • Έκταση:

    804,32 ha

  • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

    ΕΖΔ

Η προστατευόμενη περιοχή  του δικτύου Natura 2000 «Σύρος: Όρος Σύριγγας έως παραλία» με τον κωδικό GR4220018  εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της Σύρου, στην Απάνω Μεριά, στο μοναδικό τμήμα όπου το νησί έχει ασβεστόλιθους· περιέχει το όρος Σύριγγας και εκτείνεται μέχρι τη δυτική παράκτια ζώνη, από τον όρμο Μαρμάρι έως τον όρμο Δελφίνι. Η περιοχή αυτή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ), ενώ μια ακόμη μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή με τον κωδικό GR4220032 «Βόρεια Σύρος και νησίδες» είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

 

Στην προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς, μπορεί κανείς να συναντήσει μεγάλη ποικιλότητα βοτάνων· έχει γίνει προσδιορισμός για πάνω από 250 είδη και υποείδη τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διατροφή ή/και ως φάρμακα. Ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά είδη είναι για παράδειγμα ο Κρίταμος (Crithmum maritimum), η Κάππαρη (Capparis spinosa), Άγρια λεβάντα (Lavandula stoechas). Επιπλέον, στο νησί συναντώνται τρία είδη Κρόκων, ο Κρόκος ο λείος Crocus laevigatus, ο Κρόκος του Καρτράιτ Crocus cartwrightianus και ο Κρόκος του Τουρνεφόρ Crocus tournefortii, το οποίο αποτελεί ενδημικό είδος.

 

Η μεγάλη σημασία των φυτών για τους κατοίκους, προδίδεται από διάφορα τοπωνύμια περιοχών, όπως Σχινονήσι, Κυπερούσα, Χαρουπιά, Αμπέλα, Ξυλοκοπή, Πρασονήσι, Μεγαλεύκι.

 

Στην περιοχή αυτή κυριαρχούν οι φρυγανικές και θαμνώδεις εκτάσεις (π.χ. Θυμάρι Thymus capitatus, Αλογοθύμαρο Anthyllis hermanniae) και οι βραχώδεις λόφοι, ενώ υπάρχουν πολλά και ανεξερεύνητα σπήλαια. Επίσης, ιδιαίτερα το όρος Σύριγγας αποτελεί πολύ σημαντική περιοχή για την ορνιθοπανίδα (είδος χαρακτηρισμού: Αετογερακίνα- Buteo rufinus) λόγω της γεωμορφολογίας και των καταφυγίων που προσφέρει. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια τόσο σε κοινά όσο και σε ενδημικά είδη. Κατά μήκος της ακτογραμμής, συναντώνται σημαντικά συστήματα αμμοθινών.

 

Συνολικά, η περιοχή φιλοξενεί δέκα τύπους οικοτόπων, εκ των οποίων ο 3170* «Μεσογειακά εποχικά τέλματα» είναι προτεραιότητας βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, ενώ ο μεγαλύτερος σε έκταση είναι ο 5420 «Φρύγανα από Sarcopoterium spinosum».

 

Σημαντικά είδη που φιλοξενεί επίσης η περιοχή είναι η Γραμμωτή νεροχελώνα (Mauremys rivulata), η Σιληνή του Χόλτζμαν (Silene holzmannii) και το Σπιτόφιδο (Zamenis situla).

 

Φωτογραφία: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου

Κείμενο: Ζωή Μυλωνά

 

Πηγές: