Πηλοβάτης

Φωτό: Ηλίας Στραχίνης/Herpetofauna.gr
Φωτό: Ηλίας Στραχίνης/Herpetofauna.gr

Ο πηλοβάτης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και προστατευόμενο είδος άνουρου αμφιβίου της οικογένειας Pelobatidae. Είναι ένας μεσαίου μεγέθους, παχουλός φρύνος με χαρακτηριστικά το μεγάλο κεφάλι και τα μεγάλα, προεξέχοντα μάτια. Το μήκος του σώματός του μπορεί να φτάσει τα 10 εκατ., αν και συνήθως είναι μικρότερος. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

 

Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του, ωστόσο, είναι οι μικρές κεράτινες δομές σαν φτυαράκια που έχει αναπτύξει στα πίσω πόδια του, με τη βοήθεια των οποίων τρυπώνει βαθιά στην άμμο ή σε μαλακό χώμα, όπου παραμένει κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς είναι νυκτόβιο είδος. Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού, το όνομά του στην αγγλική γλώσσα είναι spadefoot toad, δηλαδή ο φρύνος με τα πόδια-φτυάρια.

 

Προτιμά ανοιχτά ενδιαιτήματα με υγρασία, όπως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, παράκτιες περιοχές με αμμοθίνες, εποχιακές λίμνες και χορταρόλιμνες, συνήθως στο επίπεδο της θάλασσας έως και τα 900 μ. υψόμετρο, όσον αφορά την Ελλάδα.

 

Στην Ελλάδα έχουμε δύο είδη πηλοβάτη: τον βαλκανικό πηλοβάτη, Pelobates balcanicus, που απαντά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Εύβοια, αλλά με κατακερματισμένη κατανομή, ενώ ο ανατολικός πηλοβάτης Pelobates syriacus συναντάται σε Λήμνο, Λέσβο και Κω. Στη φωτογραφία εικονίζεται ο βαλκανικός πηλοβάτης.

 

Και τα δύο είδη προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και από τη Σύμβαση της Βέρνης.

 

Κείμενο: Λία Παπαδράγκα

Πηγές: Herpetofauna.gr