Βουβόκυκνος

Βουβόκυκνοι στη Λίμνη Αγρα ©Λία Παπαδράγκα
Βουβόκυκνοι στη Λίμνη Αγρα ©Λία Παπαδράγκα

Ο Βουβόκυκνος είναι το μόνο από τα τρία είδη κύκνων της Ελλάδας που αναπαράγεται στη χώρα μας, με τα άλλα δύο είδη, τον Νανόκυκνο και τον Αγριόκυκνο, να μας επισκέπτονται μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το όνομα του αποδόθηκε γιατί είναι πολύ λιγότερο θορυβώδης από τα άλλα δύο είδη κύκνων, ωστόσο οι Βουβόκυκνοι βγάζουν απαλούς ήχους, ενώ κατά τις ερωτικές τους επιδείξεις παράγουν ένα ρυθμικό τραγούδι!

 

Οι Βουβόκυκνοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, με το μέσο βάρος τους να φτάνει τα 11,5 κιλά. Παρά το μέγεθός τους, οι Βουβόκυκνοι ήταν ανέκαθεν συνώνυμο της χάρης και της ομορφιάς. Οι χαρακτηριστικοί ψηλοί και κυρτοί λαιμοί τους, εκτός από κομψότητα, τους προσδίδουν και τη δυνατότητα να τρέφονται με φυτά και υδρόβια ασπόνδυλα του πυθμένα, που αποτελούν και την κύρια τροφή τους.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι Βουβόκυκνοι αναπαράγονταν μόνο στις λίμνες Μικρή Πρέσπα, Καστοριάς και Άγρα, με τους πληθυσμούς των δύο τελευταίων λιμνών να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων εισαγωγών. Σήμερα, ο αναπαραγωγικός τους πληθυσμός έχει σχεδόν διπλασιασθεί, καθώς οι Βουβόκυκνοι αναπαράγονται σε μια σειρά υγρότοπων της βόρειας -κυρίως- Ελλάδας. Επίσης, πολλοί Βουβόκυκνοι φτάνουν στη χώρα μας κατά της διάρκεια του χειμώνα, όταν και παρατηρούνται σε σημαντικούς αριθμούς, κυρίως σε παράκτιους υγρότοπους.

 

Οι κύκνοι τιμώνται ιδιαίτερα και για κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς τους που τους προσδίδουν ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Οι στοργικοί γονείς κουβαλάνε τα μικρά στην πλάτη τους για να τα προστατέψουν. Επιπλέον, σχηματίζουν μονογαμικά ζευγάρια, παραμένοντας πιστοί στο ταίρι τους, το οποίο και θρηνούν σε περίπτωση θανάτου. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση του κύκνου της Καστοριάς που έχασε το ταίρι του, παρά τις προσπάθειές του να το υπερασπιστεί και να το φροντίσει, εμφανίζοντας στη συνέχεια ξεκάθαρα σημάδια πένθους… Η αγάπη του κόσμου της Καστοριάς για τα πουλιά αυτά, τους οδήγησε να μετονομάσουν και τον μεγαλύτερο παραλίμνιο δρόμο της πόλης σε Λεωφόρο των Κύκνων!

 

Κείμενο: Γιάννης Θεοδωρόπουλος

 

Πηγές:

– Wikipedia:  https://en.wikipedia.org/wiki/Mute_swan

– Handrinos, G. & Akriotis, T. The birds of Greece. Christopher Helm, London

– Vavylis D., Bounas A., Karris G., Triantis K. The state of breeding birds in Greece: trends, threats, and implications for conservation. Bird Conservation International. 2021;31(4):495-509. doi:10.1017/S0959270920000568

– Φούιτ: https://fouit.gr/2023/01/10/o-monachikos-kyknos-apo-tin-kastoria-poy-penthei-sti-limni-ton-ioanninon/