Το πρόγραμμα BlueCoast, με τίτλο: “Κλιματικά – Έξυπνες Παράκτιες Πρακτικές για τη Γαλάζια Διακυβέρνηση”, το οποίο έχει ως στόχο, μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας της Ελλάδας και της Αλβανίας, την διατήρηση και προστασία μερικών από τους σημαντικότερους οικοτόπους στη Μεσόγειο για την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση δράσεων για την αποκατάσταση, προστασία και αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και θαλάσσιων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς και ο κατάλληλος σχεδιασμός για την προσαρμογή των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA CBC «Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020». Συντονίστηκε από τον τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Εθνική Υπηρεσία Ακτογραμμών Αλβανίας και τον Δήμο της Χιμάρας.
Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία. Σχεδιάστηκε για να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης διαχείρισης και διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Ιόνιο Πέλαγος λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του είδους. Προσέφερε συνδέσμους και λύσεις για την εγκαθίδρυση διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών εντός του πλαισίου της γαλάζιας διακυβέρνησης και της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στις τρέχουσες απειλές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον.
Οι διαχειριστικές δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικής διαδραστικής πλατφόρμας σχετικά με τη γαλάζια ανάπτυξη – κλιματικά έξυπνων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην οποία μπορούσε να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, η διατήρηση/αποκατάσταση των οικοτόπων της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο & τη Χειμάρρα για τον μετριασμό των κύριων απειλών και των πιέσεων και η εκτίμηση του ρίσκου/τρωτότητας των ενδιαιτημάτων της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta σε απειλές/πιέσεις και στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν δομές για την μακροχρόνια παρακολούθηση/ διατήρηση και υλοποιήθηκαν κλιματικά έξυπνες δράσεις/ παρεμβάσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Επίσης, δημιουργήθηκε διασυνοριακό παρατηρητήριο για τις θαλάσσιες χελώνες και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δεδομένων και τεχνογνωσίας και υποστήριξη στην λήψη αποφάσεων.
Τέλος, στις διαχειριστικές δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνεται η εμπλοκή των χρηστών του παράκτιου χώρου και των τοπικών κοινωνιών στη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας και το σχέδιο δράσης για την γαλάζια διακυβέρνηση βασισμένο σε εκθέσεις αξιολόγησης της κλιματικής αλλαγής και ευπάθειας των ακτών και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Με την ολοκλήρωση του έργου BLUECOAST, σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, χάρτες και πολυμέσα που εστιάζουν στην περιοχή μελέτης του έργου είναι πλέον διαθέσιμα σε κάθε πολίτη – επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, τοπικές αρχές και περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς και το ευρύ κοινό – και στις δύο χώρες.
Το έργο BLUECOAST κατάφερε να αξιοποιήσει διάφορα σχέδια και μεθόδους που βασίζονται σε μακροπρόθεσμους στόχους διατήρησης και στην πολιτική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και να υποστηρίξει πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.Το έργο παρείχε στην ευρύτερη κοινωνία πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, που σταδιακά γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς και το όραμα για μια μετάβαση σε μια κλιματικά έξυπνη κοινωνία και την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη γαλάζια ανάπτυξη.
MIS έργου: | 5030943 |
Διάρκεια: | 01/04/2018 – 28/02/2021 |
Προϋπολογισμός: | 97.000,00 € |
Κατάσταση έργου: | Ολοκληρωμένο |
Εμπλεκόμενα τμήματα: | Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων |