Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα MPA Engage : Engaging Mediterranean key actors in Ecosystem Approach to manage Marine Protected Areas to face Climate change – στοχεύει στην προώθηση και ενίσχυση του ρόλου των Μεσογειακών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (Θ.Π.Π.), ως σημαντικά εργαλεία για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και του Φυσικού Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο τέως φορέας συμμετέχει σε δράσεις οικοσυστημικής προσέγγισης σε μια προσπάθεια για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στις Θ.Π.Π. της Μεσογείου. Ενδεικτικά, κάποιες από τις προαναφερόμενες δράσεις είναι η εκτίμηση της τρωτότητας της Βιοποικιλότητας στο Ε.Θ.Π.Ζ. σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, οι Κοινωνικό-Οικονομικές επιπτώσεις, η σύνταξη και υλοποίηση ερευνητικών Πρωτόκολλων Επιστημονικής Παρακολούθησης, η Ευαισθητοποίηση του Κοινού μέσα από συγκεκριμένες Επικοινωνιακές Δράσεις, η ενίσχυση της Επιστήμης των Πολιτών (Citizen Science), καθώς και η δημιουργία Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δραματικά τη Μεσόγειο, η οποία θερμαίνεται με ρυθμό 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι Θ.Π.Π., παρά τις φιλικές προς τη φύση λύσεις που προσφέρουν ώστε να υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια που γίνεται σχετικά με την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, είναι οι πρώτες που διαπιστώνουν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν είναι λίγες οι Θ.Π.Π. στη Μεσόγειο που ήδη διαπιστώνουν αλλαγές στη λειτουργικότητα και τη βιοποικιλότητα τους. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη για διαχείριση της κατάστασης και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων.
Το παρόν έργο θα συμβάλει στην διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω της ενίσχυσης της διαχείρισης και μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους στις Θ.Π.Π.: τους Φορείς Διαχείρισης των Θ.Π.Π., τις τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς και τους αλιείς παράκτιας αλιείας, τα καταδυτικά κέντρα αναψυχής, ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και την τοπικής κοινωνία.
Οι δράσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σε μία περίοδο 3 ετών (Νοέμβριος 2019 – Ιούνιος 2022). Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Ισπανίας (Institute of Marine Science – CSIC) και συμμετέχουν 14 εταίροι από 7 χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Αλβανία, Ελλάδα και Μάλτα.
MIS έργου: | 2020ΣΕ07520002 |
Διάρκεια: | 01/11/2019 -30/06/2022 |
Προϋπολογισμός: | 107.853,34 ευρώ |
Κατάσταση έργου: | Ολοκληρωμένο |
Εμπλεκόμενα τμήματα: | Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιόνιων Νήσων
|