Κατάρτιση αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης της άγριας ζωής

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Κατάρτιση αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης της άγριας ζωής

Περισσότεροι από εβδομήντα εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων αρμόδιων για την αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηριασμένων δολωμάτων έλαβαν μέρος στα τρία πρώτα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στο πλαίσιο εθνικής εκστρατείας ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη και εξάλειψη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που εξακολουθεί να πλήττει σοβαρά τη ζωή της υπαίθρου. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Άρτα (25-26/9) και στα Γιάννενα (27-28/9).

 

Στόχος των σεμιναρίων είναι η κατάρτιση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σε μεθόδους πρόληψης και εξιχνίασης περιστατικών δηλητηρίασης στη φύση, μιας και, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την πρόσφατη ΚΥΑ (ΦΕΚ 4459/Β/22-8-2022) για την αντιμετώπιση αυτής της τόσο επιζήμιας πρακτικής, στη μάχη ενάντια στα δηλητήρια εμπλέκονται πλέον περισσότερες υπηρεσίες που, μάλιστα, θα ενεργούν συντονισμένα και από κοινού προκειμένου να εντοπίζονται και να καταδικάζονται οι δράστες.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, καθώς και εξοικείωση με πρωτόκολλα διερεύνησης και εξιχνίασης εγκλημάτων με μεθόδους CSI, ενώ κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων παρουσιάστηκαν οι καινούργιες Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι οποίες διενεργούν τακτικές περιπολίες στην ύπαιθρο.

 

Αν και παράνομα, εδώ και δεκαετίες τα δηλητηριασμένα δολώματα εξακολουθούν να αποτελούν μία κοινή και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο που δεν κάνει διακρίσεις. Σπάνια είδη οδηγούνται στην εξαφάνιση, δεκάδες ζώα εργασίας όπως ποιμενικοί ή κυνηγετικοί σκύλοι αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηρίαση, ενώ και η δημόσια υγεία απειλείται από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν.

 

Τις εκπαιδεύσεις σε Άρτα και Γιάννενα παρακολούθησαν στελέχη Μονάδων Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, Δασικών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας, κυνηγετικών φορέων και της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών του ΥΠΕΝ, ενώ προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα που μπορεί να συμβάλλουν στη διευκόλυνση των διαδικασιών χειρισμού περιστατικών δηλητηρίασης και να επιλύσουν τρέχοντα προβλήματα.

 

Ακολουθούν αντίστοιχα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας (Καρδίτσα, Καρπενήσι, Καλαμπάκα, Λάρισα).

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
21 Ιανουαρίου 2025

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου: εξελίξεις για τους πληθυσμούς των αρπακτικών

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
15 Ιανουαρίου 2025

Εντοπίστηκε νεκρή οικογένεια τριών Χρυσαετών σε ορεινή περιοχή της Ξάνθης

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιανουαρίου 2025

Χαμωτίδες και κεφαλούδια: σημαντικές καταγραφές σπάνιων πουλιών σε Δέλτα Έβρου-Βιστωνίδα-Ισμαρίδα

Διαβάστε Περισσότερα