Σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία, στις ακτές του Ιονίου πελάγους, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Είναι το Δέλτα του ποταμού Καλαμά που περιλαμβάνει τις εκβολές της παλιάς και νέας κοίτης του, τις λιμνοθάλασσες Ρηχό, Βατάτσα, Λούτσα Παπαδιά, Βοντάς κ.α., τους βαλτώδεις σχηματισμούς γύρω από αυτές και τη χερσαία εύφορη περιοχή που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια από τις αποθέσεις του ποταμού. Μέσα στις επίπεδες δελταϊκές εκτάσεις ορθώνονται υψηλοί λόφοι, κυρίως το Μαύρο Όρος και η Μαστιλίτσα, αλλά και άλλοι μικρότεροι.
Στο Δέλτα του ποταμού Καλαμά συναντάμε ένα σύνθετο μωσαϊκό βλάστησης που αποτελείται από 16 τύπους οικοτόπων. Οι 14 από αυτούς συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία 92/43/ΕΕ, ενώ ο οικότοπος «Λιμνοθάλασσες» είναι προτεραιότητας.
Στις λιμνοθάλασσες βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 174 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα. Η περιοχή αποτελεί τμήμα της Δυτικής μεταναστευτικής οδού των πουλιών και είναι πολύ σημαντική για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά και, ιδίως για τους ερωδιούς, αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης. Φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς του αργυροτσικνιά, της χουλιαρομύτας ,της χαλκόκοτας, των φοινικόπτερων και των λευκοτσικνιάδων, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αργυροπελεκάνων που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η ποικιλότητα στην υπόλοιπη πανίδα αφορά 30 είδη ψαριών, από τα οποία το μικρό ψαράκι Valencia letourneuxi αποτελεί σπάνιο και προστατευόμενο είδος, 16 είδη ερπετών, 22 είδη θηλαστικών (μερικά από τα οποία είναι η βαλτομυγαλή, ο ασπάλακας του Stankovic, η αγριόγατα, και ο μυοκάστορας, πέντε είδη αμφιβίων και 29 είδη ασπονδύλων.
Η γεωργία αποτελεί την κύρια παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων των γύρω οικισμών. Η εύφορη δελταϊκή πεδιάδα που σχηματίστηκε με τα χρόνια από τον ποταμό Καλαμά σε συνδυασμό με την κατασκευή του φράγματος και των εγγειοβελτιωτικών έργων σε αυτή, συντέλεσαν στην εντατική ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή με κυριότερες καλλιέργειες τα εσπεριδοειδή, το καλαμπόκι και τη μηδική. Επίσης, σημαντική είναι και η αλιεία που πραγματοποιείται εντός των λιμνοθαλασσών από τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, και οι ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί εντός της θαλάσσιας περιοχής. Τα τελευταία χρόνια στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις εκβολές του Καλαμά αναπτύσσονται και μυδοκαλλιέργειες.