Μικρές Κυκλάδες: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Κέρος, Αντικέρια και θαλάσσια ζώνη

GR42Μικρές Κυκλάδες 20013_Ζουστίν Αρβανίτη
  • Κωδικός:

    GR4220013

  • Γεωγ. Διαμέρισμα:

    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • Έκταση:

    12.588,69 ha

  • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

    ΕΖΔ

Νότια της Νάξου εντοπίζεται ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών και ακατοίκητων νησίδων που, λόγω της σημαντικότητας των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) με την ονομασία «Μικρές Κυκλάδες: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Κέρος, Αντικέρια και θαλάσσια ζώνη» και με κωδικό GR4220013. Η συνολική έκταση της περιοχής είναι 12.588,69 εκτάρια, από την οποία περίπου το 43% είναι χερσαία. Ακόμη, τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) λόγω της σημασίας του για τα θαλασσοπούλια και τα μεταναστευτικά πουλιά, με ονομασία «Μικρές Κυκλάδες, βορειοανατολική Αμοργός, ανατολικές ακτές Δονούσας, γύρω νησίδες και θαλάσσια περιοχή», με κωδικό GR4220021.

 

Ολόκληρη η περιοχή είναι σημαντική για τα αποδημητικά πουλιά και φιλοξενεί επίσης ενδημικά είδη πανίδας και χλωρίδας. Μεταξύ των άλλων προστατευόμενων ειδών, η περιοχή φιλοξενεί σημαντικά είδη όπως η Θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta), το ερπετό Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata) και τα θαλάσσια θηλαστικά Ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), Φώκαινα (Phocoena phocoena) και Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus).

 

Ενδημικά ή και σπάνια είδη φυτών που απαντώνται σε ορισμένα από τα νησιά αυτά είναι: η Αρεναρία του Αιγαίου (Arenaria aegea), η Ανθεμίδα η σκοπελώδης (Anthemis scopulorum), το Άλλιο το κιτρινωπό (Allium luteolum), κ.ά.

 

H προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει σημαντικούς θαλάσσιους οικοτόπους. Περίπου το 10% της θαλάσσιας έκτασής της καλύπτεται από τον οικότοπο προτεραιότητας 1120 «Λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica)». Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προσφέρουν πολύ σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, όπως ότι στηρίζουν την θαλάσσια πανίδα και δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Άλλος σημαντικός θαλάσσιος οικότοπος της περιοχής είναι τα θαλάσσια σπήλαια (8330 – Θαλάσσια σπήλαια εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), στα οποία βρίσκουν καταφύγιο τα θαλάσσια θηλαστικά της περιοχής.

 

Η περιοχή παρουσιάζει ωστόσο και ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σε κάποιες από τις νησίδες, όπως η Κέρος, έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (ειδώλια), που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού.

 

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή δέχεται σημαντική πίεση από την τουριστική ανάπτυξη.

 

Κείμενο: Διονυσία Γιαννακουλοπούλου

 

Πηγές: