Κωδικός:
GR2130009
Γεωγ. Διαμέρισμα:
ΗΠΕΙΡΟΣ
Έκταση:
27764,44 ha
Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:
ΕΖΔ
Κωδικός:
GR2130009
Γεωγ. Διαμέρισμα:
ΗΠΕΙΡΟΣ
Έκταση:
27764,44 ha
Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:
ΕΖΔ
Η Τύμφη αποτελεί έναν από τους κυριότερους ορεινούς όγκους του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Ψηλότερη κορυφή της είναι η Γκαμήλα (2.497μ.), ενώ δίπλα της εναλλάσσονται η Αστράκα (2.436μ.) με τους γνωστούς πέτρινους πύργους της, ο Πλόσκος (2.377μ.), ο Λάπατος (2.251μ.) ο Καρτερός (2.478μ.) και άλλες κορυφές.
Στη διάρκεια των ετών, το ασβεστολιθικό σύμπλεγμα της Τύμφης σμιλεύτηκε από το νερό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στα βόρεια η χαράδρα του ποταμού Αώου και στα νοτιοδυτικά το φημισμένο φαράγγι του Βίκου. Πρόκειται για δυο από τις πλέον εντυπωσιακές περιοχές του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η επίσκεψη στις οποίες δίνει την δυνατότητα να παρατηρήσει κανείς την αλληλουχία των πετρωμάτων που δημιουργήθηκαν στο βυθό της θάλασσας εκατομμύρια χρόνια πριν, μετά από σύνθετες γεωλογικές διεργασίες.
Στα μεγάλα υψόμετρα, οι πηγές και τα ρέματα είναι περιορισμένα, λόγω των υδατοπερατών πετρωμάτων, στις περιοχές όμως όπου κυριαρχεί ο φλύσχης σχηματίζονται μικρές λίμνες με πιο μεγάλη τη Δρακόλιμνη της Τύμφης στα 2.050μ., η ύπαρξη της οποίας γέννησε μύθους που αναφέρονται σε δράκους. Αντίστοιχοι μύθοι και τοπικές δοξασίες γεννήθηκαν και από την ύπαρξη πλήθους βαράθρων – (κατακόρυφων σπηλαίων) – με πιο γνωστό την «Προβατίνα», με βάθος 407μ. και πιο μεγάλο, την «Τρύπα του Όρνιου», με βάθος 586μ.
Η Τύμφη μπορεί να αποτελεί το «βασίλειο του βράχου», σφύζει όμως από ζωή. Η εναλλαγή των φυσικών οικοσυστημάτων που τη χαρακτηρίζει δημιουργεί μια μεγάλη ποικιλία βλάστησης με δρυοδάση και είδη όπως η Αγριοκουμαριά, το Σκλήθρο, μικτά δάση Μαύρης πεύκης, Ελάτης και Οξιάς, αλλά και σπάνια είδη όπως τα υπεραιωνόβια δέντρα ορεινής Άρκευθου και τα Ρόμπολα, στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Εδώ θα συναντήσουμε λουλούδια όπως το Λείριο το χαλκηδονικό, ο Νάρκισσος ο ποιητικός, η Ραμόντα η σερβική, αλλά και φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.
Οι απόκρημνες ορθοπλαγιές της Τύμφης φιλοξενούν σπάνια θηλαστικά, όπως το Αγριόγιδο, που διατηρεί στην περιοχή τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα μας, αλλά και πουλιά όπως η Χιονάδα, η Σβαρνίστρα, οι Καλιακούδες, καθώς και αρπακτικά όπως ο Χρυσαετός και το Βραχοκιρκίνεζο. Χαμηλότερα απαντώνται θηλαστικά όπως η Αρκούδα, ο Λύκος, η Βίδρα, δρυοκολάπτες όπως ο μεγαλόσωμος Μαύρος δρυοκολάπτης κ.α.
Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή χρονολογείται από την παλαιολιθική εποχή (15.000 – 8.000 π.Χ.), σύμφωνα με ευρήματα σε σπηλιές του φαραγγιού του Βοϊδομάτη. Οικισμοί που σήμερα αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο και το Μονοδένδρι, βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, ενώ τα υπαλπικά λιβάδια της Τύμφης, που στο παρελθόν φιλοξενούσαν χιλιάδες πρόβατα, σήμερα αποτελούν πόλο έλξης για περιπατητές και εκδρομείς από όλον τον κόσμο.
Κέιμενο: Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου
ΠΗΓΕΣ