Στο τεύχος Μαρτίου της Σχεδίας που κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δίνει το «παρών» και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, παρουσιάζοντας την προστατευόμενη περιοχή της Βάλια Κάλντα και το Αγριόγιδο.
Η Βάλια Κάλντα, ή αλλιώς «ζεστή κοιλάδα» στη βλάχικη διάλεκτο, είναι τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και πυρήνας το Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, που ιδρύθηκε το 1966. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ψηλές βραχώδεις κορυφές, σπάνια πετρώματα, πηγές, χείμαρροι και μικρές υπαλπικές λίμνες, πυκνά δάση μαύρης πεύκης και υπεραιωνόβια ρόμπολα. Επίσης, εδώ ζουν σπάνια και ενδημικά φυτά, απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα, όπως η Καφέ αρκούδα και το Αγριόγιδο, σπάνια αρπακτικά όπως ο Χρυσαετός. Το Αγριόγιδο είναι από τα ομορφότερα ορεσίβια θηλαστικά των βουνών της χώρας μας, ένα είδος μικρής «αντιλόπη». Είναι ένα ζώο εξαιρετικά ευκίνητο που μπορεί με ένα άλμα να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη των 7 μ. ή να πέσει κατακόρυφα από ύψος 15 μέτρων.
Ως το μόνο μεγάλο θηλαστικό που ζει σε γκρεμούς και απάτητες κορυφές της ηπειρωτικής Ελλάδας, συνδυάστηκε στην αντίληψη των ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών ως ένα σύμβολο απόλυτης ελευθερίας και κέρδισε τον θαυμασμό του για τις ικανότητες επιβίωσης, ακόμα και στις σκληρότερες συνθήκες διαβίωσης στα βουνά.