Κολχικός Φασιανός

Φωτό: Βασίλης Θεοδωρίδης
Φωτό: Βασίλης Θεοδωρίδης

Ο Κολχικός φασιανός είναι ένα εντυπωσιακό πουλί με εντυπωσιακή μακριά και μυτερή ουρά, ο μοναδικός άγριος πληθυσμός του οποίου στην Ελλάδα φιλοξενείται στο Δέλτα του Νέστου. Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών που εδρεύει στην Αγγλία, εκτός από το Δέλτα του Νέστου, άγριοι πληθυσμοί απαντώνται στην Αρμενία και τη Γεωργία.

 

Το επιστημονικό όνομα του Κολχικού Φασιανού είναι Phasianus colchicus. Το αρσενικό είναι πολύ ποικιλόχρωμο, με κοκκινέρυθρο σάρκωμα γύρω από το μάτι, κοντή φούντα πλάι στο αυτί και λευκό περιλαίμιο. Το θηλυκό έχει πιο λιτό χρωματισμό και κοντή ουρά.

 

Η ύπαρξη του Κολχικού Φασιανού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου. Είναι ένα είδος που προτιμά να κρυφτεί παρά να πετάξει. Φωλιάζει στο έδαφος κάτω από χαμηλή βλάστηση, σε περιοχές με πυκνή κάλυψη και θαμώνες και αυτές τις συνθήκες τις βρίσκει στο Κοτζά Ορμάν.

 

Δυστυχώς, η εκχέρσωση του παραποτάμιου δάσους μετά το 1950, οι πλημμύρες του ποταμού και οι φυσικοί θηρευτές είχαν ως αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση του του πληθυσμού του Κολχικού Φασιανού. Το 2020 καταγράφηκαν περίπου 50 ζευγάρια.

 

Φασιανούς συναντάμε και σε άλλες περιοχές τις Ελλάδος, αλλά πρόκειται για όχι καθαρόαιμους πληθυσμούς που προέρχονται κυρίως από απελευθερώσεις και από δραπετεύσεις από εκτροφεία.

 

Κείμενο: Κωνσταντίνα Κατσούλη, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Ροδόπης

 

ΠΗΓΕΣ

  • Natura 2000 Network Viewer (https://natura2000.eea.europa.eu)
  • Οδηγός αναγνώρισης “Τα Πουλιά της Ελλάδος και της Κύπρου”, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία