Αισθητικό Δάσος Νέστου

Αισθητικό Δάσος Νέστου © Λευτέρης Ιωσηφίδης/Φωτογραφικός διαγωνισμός Click στη φύση – LIFE-IP 4 NATURA
Αισθητικό Δάσος Νέστου © Λευτέρης Ιωσηφίδης/Φωτογραφικός διαγωνισμός Click στη φύση – LIFE-IP 4 NATURA
  • Κωδικός:

    GR 1120005

  • Γεωγ. Διαμέρισμα:

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

  • Έκταση:

    2378,19 ha

  • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

    ΖΕΠ

Διασχίζοντας ο ποταμός Νέστος τον ορεινό όγκο της νότιας Ροδόπης, σχηματίζει τα γνωστά «Στενά», μεταξύ των νομών Ξάνθης και Καβάλας. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το Αισθητικό Δάσος  του ποταμού Νέστου, το οποίο εκτείνεται σε μία έκταση 23.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα δάσος απαράμιλλης ομορφιάς, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.

 

Η περιοχή περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδική Διατήρησης με τον κωδικό GR 1120005 – Αισθητικό Δάσος Νέστου. Σε αυτήν εμφανίζεται ο οικότοπος 92Α0 του Παραρτήματος Ι της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, ο οποίος περιλαμβάνει παραποτάμια δάση-στοές, στα οποία κυριαρχούν είδη Ιτιάς και Λεύκας.

 

Στην ευρύτερη περιοχή φύονται δέντρα όπως τα Σκλήθρα, τα Πλατάνια, οι Λεύκες, οι Αγριοκουμαριές, πλήθος αναρριχητικών φυτών, όπως Περικοκλάδες και Κισσοί,  καθώς και σπάνια είδη λουλουδιών, όπως Ίριδες, Ανεμώνες, Ορχιδέες και πολλά άλλα που μπορεί κανείς να θαυμάσει, ανάλογα με την εποχή που ανθίζουν.

 

Επίσης, μπορεί να συναντήσει κανείς Μαυροπελαργούς, Κορμοράνους, διάφορα είδη ερωδιών, Αλκυόνες, Πετροχελίδονα και άλλα πουλιά, καθώς και πολλά είδη σπάνιων θηλαστικών όπως Ζαρκάδια, Βίδρες,  και Αλεπούδες. Οι σπηλιές και τα βαθουλώματα στους βράχους είναι ιδανικά σημεία για να δει κάποιος Νυχτερίδες και πτηνά, όπως τα Όρνια και οι Μπούφοι.

 

Διασχίζοντας κανείς ένα μονοπάτι περίπου 22 χλμ, που ξεκινάει από τον οικισμό της Γαλάνης με κατεύθυνση προς την Σταυρούπολη και περνάει μέσα από το Αισθητικό Δάσος, μπορεί να θαυμάσει αυτήν την σπάνιας ομορφιάς περιοχή.

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στα δάση της Ροδόπης περιδιάβαινε ο Ορφέας και θρηνούσε, απελπισμένος μετά τον χαμό της αγαπημένης του Ευρυδίκης.

 

Κείμενο: Κωνσταντίνα Κατσούλη, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης

 

 

Πηγές:

Μετάβαση στο περιεχόμενο