Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής – Ευρύτερη περιοχή και παράκτια ζώνη

Φωτό: Γιάννης Ζαρζώνης
Φωτό: Γιάννης Ζαρζώνης
  • Κωδικός:

    GR1150010

  • Γεωγ. Διαμέρισμα:

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

  • Έκταση:

    23.028,11 ha

  • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

    ΕΖΔ

Στα όρια της Θράκης και της Μακεδονίας, από τους Τοξότες ως το Θρακικό Πέλαγος και από την Νέα Καρβάλη ως τα Άβδηρα, απλώνεται μεγαλοπρεπές το Δέλτα του Νέστου. Ο Αριστοτέλης, αναφερόμενος στην περιοχή, την περιγράφει ως μια αληθινή ζούγκλα, αδιαπέραστη, με κατοίκους πολλά άγρια ζώα και αναμεσά τους λιοντάρια.

 

Το Δέλτα του Νέστου έχει έκταση περίπου 500.000 στρ. και είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανήκει στο Δίκτυo Natura 2000 με τον κωδικό GR1150010 «Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής – Ευρύτερη περιοχή και παράκτια ζώνη». Επίσης, είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ.

 

Σε αυτό το τεράστιο μωσαϊκό οικοτόπων παρατηρούνται πολλά και διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών. Στα νερά του ποταμού Νέστου ζουν 21 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα έξι, όπως η θρακοβελονίτσα και το μικρόσιρκο, είναι ενδημικά της ευρύτερης περιοχής, ενώ, άλλα 36 είδη απαντώνται στις λιμνοθάλασσες και στις εκβολές του ποταμού.

 

Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα, έχουν καταγραφεί 277 είδη, τα οποία φωλιάζουν, είτε ξεχειμωνιάζουν, είτε είναι περαστικά από την περιοχή. Ξεχωρίζουν η αγκαθοκαλημάνα, ο καλαμοκανάς, ο στρειδοφάγος, ο αργυροτσικνιάς, ο μικροτσικνιάς, η χουλιαρομύτα, ο μαυροπελαργός και ο μουστακαλής. Επίσης, από τα απειλούμενα αρπακτικά πουλιά, εδώ συναντώνται ο θαλασσαετός, ο κραυγαετός, ο βασιλαετός και ο στικταετός.

 

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι στο Δέλτα του Νέστου αποτελεί το Παραποτάμιο Δάσος ή Κοτζά Ορμά (Μεγάλο Δάσος). Πρόκειται για ένα υδροχαρές δάσος που κάποτε ξεπερνούσε σε έκταση τα 125.000 στρέμματα και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον αξιόλογα σε χλωρίδα και πανίδα παραποτάμια δάση της Ευρώπης, που δυστυχώς εκχερσώθηκε το 1950 για να δοθούν οι εκτάσεις στους κατοίκους τις περιοχής και να καλλιεργηθούν γεωργικά φυτά.

 

Στις μέρες μας το δάσος έχει έκταση μόλις 4.500 στέμματα, διατηρώντας πάντως πλούσια χλωριδα και πανίδα. Οι λεύκες, οι ιτιές, τα σκλήθρα, οι φτελιές, οι φράξοι, οι δρυς, οι κισσοί και άλλα αναρριχώμενα φυτά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθι. Την άνοιξη ιδιαίτερα μπορεί να θαυμάσει κανείς σπάνια είδη λουλουδιών όπως η κίτρινη ίριδα και πολλά είδη ορχιδέων.

 

Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τους σπάνιους κατοίκους του παραποτάμιου δάσους, όπως ο κολχικός φασιανός, με το μοναδικό άγριο πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η  βίδρα, το τσακάλι και η αγριόγατα.

 

Ένα από τα σημαντικότερα είδη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου απαντάται πλέον στο υπολειμματικό κομμάτι του δάσους στην περιοχή του οικισμού Κεραμωτής είναι η χνοώδης ποδισκοφόρος βελανιδιά. Κατά το παρελθόν, το είδος αυτό είχε ευρεία εξάπλωση σε όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

 

Κείμενο: Κωνσταντίνα Κατσούλη

Μετάβαση στο περιεχόμενο