Ο δρυομυγοχάφτης είναι ένα μικρό στρουθιόμορφο πουλί, ένα από τα τέσσερα του γένους Ficedula. Είναι αποδημητικό πουλί που έχει περιορισμένη γεωγραφική κατανομή και αναπαράγεται σε ορεινά δάση από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έως το Ιράν, ενώ ξεχειμωνιάζει στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική.
Στην Ελλάδα ο πληθυσμός του δεν ξεπερνάει τις μερικές εκατοντάδες ζευγάρια. Έχει βρεθεί κυρίως σε φυλλοβόλα δάση δρυός και γαύρου, αλλά και σε κωνοφόρα σε ορεινές περιοχές. Φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων ή χρησιμοποιεί παλιές φωλιές δρυοκολαπτών.
Η διάκρισή του από κάποια είδη μυγοχαφτών μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για τα θηλυκά, τα ανήλικα και τα μη αναπαραγόμενα αρσενικά.
Το μήκος του σώματός του είναι περίπου 13 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του 23-24 εκατοστά. Το ράμφος του έχει το πλατύ αλλά οξύ σχήμα, χαρακτηριστικό των πουλιών που τρέφονται με έντομα κατά την πτήση.
Ο δρυομυγοχάφτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά πάσα πιθανότητα δεν ξεπερνάει τα 5.000 ζευγάρια. Τα ώριμα δάση στα οποία διαβιεί αντιμετωπίζουν απειλές από την παραγωγή ξυλείας, τις μεταβαλλόμενες αγροτικές πρακτικές, τις υδρολογικές μεταβολές και τις πυρκαγιές.
Κείμενο: Πασχάλης Ψαλτόπουλος, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Ροδόπης
Πηγές