Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα

Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα
 • Κωδικός:

  GR 3000003

 • Γεωγ. Διαμέρισμα:

  Αττική

 • Έκταση:

  1332,08 ha

 • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

  ΕΖΔ

Σε απόσταση μόλις 40 χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται η πεδιάδα του Μαραθώνα, γνωστή από τη μάχη μεταξύ των Αθηναίων και των Περσών το 490 π.Χ. και με ακόμα πιο μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία.

 

Εδώ βρίσκεται και η περιοχή του Σχινιά, η οποία διακρίνεται για την περιβαλλοντική, ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική σπουδαιότητά της. Για τη διατήρηση, την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου της περιοχής, το 2000 ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα.

 

Παρά τη μικρή έκτασή του χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και είναι το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο υγρότοπο της Αττικής, όπου έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 240 είδη πουλιών και είναι σημαντικός σταθμός στην μεταναστευτική πορεία τους κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

 

Επίσης, περιλαμβάνει το πευκοδάσος κουκουναριάς, που είναι ένα από τα τρία που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, τη χερσόνησο της Κυνοσούρας με τη μοναδική χλωριδική σύνθεση, τον θαλάσσιο όρμο με την αμμώδη παραλία και τα λιβάδια ποσειδωνίας στο βυθό του και την περιοχή της Μακαρίας Πηγής με τη φυσική ροή υδάτων.

 

Στο Εθνικό Πάρκο ανήκει και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο. Αν και οι ανθρωπογενείς πιέσεις λόγω της εγγύτητας με την Αθήνα είναι σημαντικές, η περιοχή διατηρεί την οικολογική αξία της και ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Ως αποτέλεσμα είναι διαχρονικός πόλος έλξης και ιδανικός προορισμός περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας, αθλητικής δραστηριότητας και αναψυχής για τους κατοίκους της Αττικής