Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι και Βραχονησίδες)

Φωτό: Ρούλα Αργυρού
Φωτό: Ρούλα Αργυρού
 • Κωδικός:

  GR 2230008

 • Γεωγ. Διαμέρισμα:

  ΙΟΝΙΟ - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 • Έκταση:

  10.117,54 ha

 • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

  ΕΖΔ - ΖΕΠ

Τα Διαπόντια Νησιά είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στο βορειοδυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας. Αποτελούν κομβικό σημείο ανάμεσα στη Βαλκανική και την Ιταλική χερσόνησο και είσοδο για την Αδριατική θάλασσα. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται δυο προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000: η Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά με τον κωδικό  GR2230008 και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια περιοχή Διαπόντιων Νήσων με τον κωδικό GR223001. Η περιοχή είναι σημαντική ως πέρασμα για τη μετανάστευση, αλλά και για το φώλιασμα σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας.

 

Κατά το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα της άνοιξης σταθμεύουν για ξεκούραση δεκάδες είδη πουλιών (έχουν καταγραφεί περισσότερα από 45 είδη). Μια μετανάστευση που είναι πολύ εντυπωσιακή, κυρίως όταν περνούν τα πιο μεγαλόσωμα είδη όπως ορτύκια, τρυγόνια και ερωδιοί. Στη μετανάστευση του φθινοπώρου πολλά αρπακτικά χρησιμοποιούν τα νησιά σαν φυσική γέφυρα προς το νότο. Ένα ακόμη στοιχείο για τη σημασία της περιοχής είναι η αποικία του αρτέμη, καθώς λειτουργεί ως «γέφυρα» που συνδέει τα πουλιά από την Αδριατική και την κεντρική Μεσόγειο με τους ελληνικούς πληθυσμούς.

 

Οι νησίδες αυτές αποτελούν πολύτιμο χώρο φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών και ιδιαίτερα για θαλασσοπούλια, όπως ο αρτέμης, ο θαλασσοκόρακας, ο πετρίτης και η βουνοσταχτάρα. Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία, αφού το μεγάλωμα των νεοσσών εξαρτάται από τη δυνατότητα θήρευσης μεταναστευτικών πουλιών. Εντυπωσιακό είναι ότι ο  πληθυσμός των πέντε ζευγαριών του πετρίτη  αντιστοιχεί σε μια χερσαία έκταση που στην ηπειρωτική χώρα μετά βίας συντηρεί ένα ζεύγος.

 

Όμως και στη θαλάσσια περιοχή τα λιβάδια της ποσειδωνίας, οι ύφαλοι και τα θαλάσσια σπήλαια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία θάλασσα γεμάτη ζωή και ομορφιά, της οποίας οι ζιφιοί (Ziphius cavirostris), οι φυσητήρες (Physeter macrocephalus) τα ρινοδέλφινα (Tursiops truncates) και οι μεσογειακές φώκιες (Monachus monachus) είναι από τους πιο εντυπωσιακούς θαμώνες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο