Λαγόγυρος

Φωτό: Γιώργος Κωστικίδης
Φωτό: Γιώργος Κωστικίδης

Ο λαγόγυρος Spermophilus citellus είναι ένα είδος μικρού σκίουρου που ζει στο έδαφος. Κατοικεί σε αγρούς και ανοικτές πεδιάδες με χαμηλή βλάστηση και καλή αποστράγγιση εδάφους. Όπως φανερώνει το επιστημονικό του όνομα (Spermophilus) τρέφεται κυρίως με καρπούς, αλλά και βλαστούς, φύλλα, άνθη και μικρά ασπόνδυλα.

 

Ο λαγόγυρος ζει σε ομάδες πολλών ατόμων και σχηματίζει αποικίες στις πεδιάδες της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατασκευάζει τη φωλιά του κάτω από το έδαφος, σκάβοντας βαθιές στοές (λαγούμια) με πολλές εισόδους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει την ικανότητα να τρέχει πολύ γρήγορα και να στέκεται όρθιος στα δύο πισινά πόδια του.

 

Πρόκειται για ένα ανθρωπόφιλο ζώο, το οποίο ζει κοντά στις ανθρώπινες δραστηριότητες της υπαίθρου. Παρότι παλιότερα υπήρχε σε αφθονία, σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση. Οι παράγοντες που ασκούν πίεση στους πληθυσμούς του  λαγόγυρου είναι η επέκταση και εντατικοποίηση των καλλιεργειών -και κατ’ επέκταση η συρρίκνωση των βιοτόπων του-, η εγκατάλειψη των βοσκοτόπων, οι οποίοι μετατρέπονται σε ακατάλληλα για το είδος ψηλά λιβάδια, η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, καθώς και τα τροχαία ατυχήματα.

 

Στη χώρα μας, οι μεγαλύτερες αποικίες του βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού, με μεγαλύτερη αυτή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο