Λεμονοθύμαρο – Thymus holosericeus

Φωτό: Ελένη Κατωπόδη
Φωτό: Ελένη Κατωπόδη

Το λεμονοθύμαρο (Thymus holosericeus) είναι ένα ενδημικό αρωματικό φυτό των Ιονίων Νήσων του γένους Thymus της οικογένειας Χειλανθή (Lamiaceae) με κύρια εξάπλωση την Κεφαλονιά και την Λευκάδα, ενώ επίσης έχει καταγραφεί στη Ζάκυνθο και στη νησίδα Άτοκο. Οφείλει το κοινό του όνομα στο άρωμα λεμονιού που έχουν τα φύλλα του.

 

Τα περισσότερα αιθέρια έλαια που παράγουν τα φυτά αυτής της οικογένειας αποτελούνται από μονοτερπένια και σεσκιτερπένια, Παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση, η οποία θα μπορούσε να αποδοθεί στην περιεκτικότητά τους σε καρβακρόλη και θυμόλη.

 

Φύεται σε υψόμετρο 800-1.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Σχηματίζει χαμηλούς θάμνους που φθάνουν σε ύψος έως τα 12 εκατοστά, σε συστάδες ανάμεσα σε αραιή μακκία βλάστηση και φρύγανα. Είναι ξυλώδες στη βάση του και χλωρόδες στα ανώτερα σημεία των βλαστών.

 

Ανθίζει από τις αρχές ως τα μέσα Ιουνίου και η ανθοφορία του μπορεί να διαρκέσει έως και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Οι ταξιανθίες είναι πυκνές, με άνθη με μοβ-λιλά χρώμα.

 

Κείμενο: Ελένη Κατωπόδη

 

Πηγές:

    • Νικόλαος Π. Καδόγλου, «Μορφολογική, φαινολογική και χημειοτυπική διαφοροποίηση αυτοφυών πληθυσμών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τύπου καρβακρόλης (Origanum spp., Thymbra spp. και Satureja spp.) προερχόμενων από την Ικαρία και την Κεφαλονιά», Μεταπτυχιακή διατριβή, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2015
    • Γερμανική Βικιπαίδεια, λήμμα «Thymus holosericeus».