Ολυμπία

Φωτό: Σπύρος Κακολύρης
Φωτό: Σπύρος Κακολύρης
 • Κωδικός:

  GR 1220012

 • Γεωγ. Διαμέρισμα:

  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 • Έκταση:

  301,97 ha

 • Κατηγορία Προστατευόμενης Περιοχής:

  ΕΖΔ

Μακριά από βουνά και από θάλασσα, μια ανοιχτή κοιλάδα που διασχίζεται από τον Κλαδέο ποταμό, ένα ήρεμο εσωτερικό τοπίο είναι η πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αρχαία Ολυμπία το πιο δοξασμένο ιερό της Αρχαίας Ελλάδας, θεωρείται το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο, τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων.

 

Η Προστατευόμενη Περιοχή «Ολυμπία» με κωδικό GR2330004 αποτελείται από ένα σύνθετο μωσαϊκό με περισσότερο ή λιγότερο φυσικούς τύπους οικοτόπων και αγροτικές περιοχές που περιλαμβάνει και τον αρχαιολογικό χώρο και εκτείνεται σε μία έκταση  301,97 εκταρίων (3km2). Η βλάστηση περιλαμβάνει δάση με ενδημικά μεσογειακά είδη πεύκης, μακκία με θάμνους, όπως σχίνα, μυρτιές, κουτσουπιές, σε τμήματα των λόφων και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και φρύγανα. Η φυσιογνωμία του τοπίου συμπληρώνεται από ελαιώνες, αμπελώνες, οπωροφόρα, λιβάδια και βραχώδεις περιοχές, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η πανίδα που απαντάται στην περιοχή.

 

Η περιοχή φιλοξενεί δέκα είδη ερπετών (3 είδη φιδιών, 6 είδη σαύρας και την Μεσογειακή χελώνα) όπως είναι οι πελοποννησιακές σαύρες και το κονάκι (Anguis graeca), μια άποδη σαύρα που μοιάζει με μικρό γυαλιστερό φίδι και είναι ενδημικό είδος της Πελοποννήσου. Επίσης φιλοξενεί προστατευόμενα είδη όπως η Βίδρα (Lutra lutra) και ο Ελληνικός βαλτοβάτραχος (Pelophylax kurtmuelleri), καθώς και δύο προστατευόμενα είδη ψαριών.

 

Κείμενο: Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου