MPA Networks: «Υποστήριξη της αποτελεσματικότητας των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, μέσω ισχυρών και συνδεδεμένων δικτύων στη Μεσόγειο»

Το πρόγραμμα MPA Networks, με τίτλο “Υποστήριξη της αποτελεσματικότητας των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, μέσω ισχυρών και συνδεδεμένων δικτύων στη Μεσόγειο” χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΙNTERREG – MED PROGRAMME) και έχει ως στόχο την επίτευξη αποτελεσματικής διαχείρισης και βιωσιμότητας των μεσογειακών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (Θ.Π.Π.) μέσω ισχυρών, ενεργών και συνδεδεμένων δικτύων των διαχειριστών Θ.Π.Π., στα οποία θα παρέχονται αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις στις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα θα ενδυναμώσει την διαχείριση των Θ.Π.Π., χάρη στην ενίσχυση των συνδεδεμένων δικτύων Θ.Π.Π. σε διαφορετικές κλίμακες (Μεσογειακή, υπερεθνική, εθνική) και θέματα (διαχείρισης μικρής κλίμακας αλιείας, διατήρησης των κινούμενων ειδών, βιώσιμη οικονομία). Τα δίκτυα αυτά θα επιτρέψουν την αποτελεσματική ανταλλαγή εμπειριών, ανάπτυξη ικανοτήτων και κεφαλαιοποίηση της γνώσης, ενώ θα επιτρέψουν και την από κοινού κινητοποίηση των φορέων των Θ.Π.Π. με προσέγγιση από την βάση προς την κορυφή (bottom – up) και από την κορυφή προς την βάση (top – down) σε διαφορετικά επίπεδα προς όφελος των Θ.Π.Π..

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Mediterranean Protected Areas Network  – MedPAN (Μεσογειακό Δίκτυο Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών), ενώ συμμετέχουν και άλλοι 8 εταίροι από τις χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία και Ελλάδα και Μάλτα.

Οι κύριες δράσεις του φορέα  αφορούν κατά κύριο λόγο την κατάρτιση εμπλεκομένων στη διαχείριση / προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta σε Μεσογειακές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, με μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία μόνιμου Κέντρου Κατάρτισης στη Ζάκυνθο για το είδος αυτό.
Αναλυτικότερα, υλοποιήθηκε πρόγραμμα κατάρτισης (training course) για την «Προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (Θ.Π.Π.) της Μεσογείου» που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο την περίοδο 03-05/05/2022 με τη συμμετοχή 17 Διαχειριστών Θ.Π.Π. από χώρες της Μεσογείου ( Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία Κύπρος, Κροατία, Πράσινο Ακρωτήρι και Μάλτα). Το σύνολο των δράσεων της  κατάρτισης περιλάμβανε θεωρητική εκπαίδευση και εργασίες πεδίου στον κόλπο του Λαγανά, με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την  προσαρμοσμένη διαχείριση, κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα, καθώς και θέματα που προκύπτουν από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ. πιέσεις από τουρισμό, αλιεία κ.α.), υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής. Διαμέσου της κατάρτισης αυτής τέθηκε η βάση για την ανάπτυξη διακρατικών συνεργειών, στρατηγικών και δικτύων για την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση των θαλασσίων χελωνών σε Μεσογειακό επίπεδο. Επιπλέον, υπήρξε συμμετοχή στην Ομάδα Διαχειριστών και Ερευνητών για την Προστασία και Διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο, συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας των διαχειριστών των Θ.Π.Π. στη Μεσόγειο και συμμετοχή στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων του Προγράμματος.

Διάρκεια: 01/11/2019 – 30/06/2022
Προϋπολογισμός: 61.500,00 €
Κατάσταση έργου: Ολοκληρωμένο
Final event Interreg Networks-Engage projects_16-17 June 2022_Spain
Final event Interreg Networks-Engage projects_16-17 June 2022_Spain
Final event Interreg Networks-Engage projects_16-17 June 2022_Spain
Μετάβαση στο περιεχόμενο