Έφτασαν οι πρώτοι Νανόκυκνοι στο Δέλτα Έβρου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 4 Νοεμβρίου 2026
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Έφτασαν οι πρώτοι Νανόκυκνοι στο Δέλτα Έβρου

Οι πρώτοι Νανόκυκνοι της φετινής περιόδου έφτασαν στο Δέλτα Έβρου κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Τα πρώτα 70 άτομα καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη λιμνοθάλασσα Μονολίμνη από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η σταδιακή άφιξη χιλιάδων ακόμη πουλιών. Το Δέλτα Έβρου έχει εξελιχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης του Νανόκυκνου παγκοσμίως. Από μόλις 30 άτομα που είχαν καταγραφεί το 2005, οι χειμερινοί πληθυσμοί αυξήθηκαν σε 2.200 άτομα το 2010 και σε 8.400 το 2016, ενώ το ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε το 2022 με περίπου 11.000 πουλιά.

Έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον

 

Η εξέλιξη αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι πληθυσμοί του Νανόκυκνου έχουν καταρρεύσει σε παραδοσιακές περιοχές διαχείμασης του είδους, όπως η Βρετανία. Ερευνητές από το εξωτερικό επισκέπτονται το Δέλτα Έβρου και συνεργάζονται με τη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αναζητώντας εξηγήσεις για τη μεταβολή των μεταναστευτικών προτύπων του είδους.

 

Η τάση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφοροποιείται από εκείνη που παρατηρείται σε άλλα είδη υδροβίων πουλιών, όπως χήνες, πάπιες και Βουβόκυκνοι, τα οποία τα τελευταία χρόνια διαχειμάζουν συχνότερα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Στην ασφάλεια της προστατευόμενης περιοχής

 

Ο Νανόκυκνος είναι το μικρότερο από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης. Αναπαράγεται στην αρκτική τούνδρα και κάθε χρόνο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στις περιοχές διαχείμασής του. Από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στον αρκτικό κύκλο, οι πληθυσμοί του είδους ακολουθούν διαφορετικές μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ασία, τη βόρεια Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Στον Έβρο, αξιοποιούν ολόκληρο το δελταϊκό σύμπλεγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναζητούν τροφή σε εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρυζοκαλλιεργειών στην τουρκική πλευρά του Δέλτα. Για την ανάπαυση και τη διανυκτέρευσή τους, ωστόσο, επιλέγουν συνήθως τις προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής πλευράς, όπου βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
2 Νοεμβρίου 2026

Δράση καθαρισμού υποθαλάσσιων υφάλων στην Κίμωλο

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
30 Οκτωβρίου 2026

Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή αρκούδα στις Πρέσπες

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
26 Οκτωβρίου 2026

Ελλάδα και Ιταλία ενισχύουν τη διασυνοριακή συνεργασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Διαβάστε Περισσότερα