Με αφορμή την 22ηΦεβρουαρίου, που έχει οριστεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, ο ΟΦΥΠΕΚΑ ανακοινώνει τον απολογισμό των δράσεων των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) για το 2024.
Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν από τις ΕΜΑΔΔ 269 περιπολίες και καλύφθηκαν 783 χιλιόμετρα από τους χειριστές και 1.139 χιλιόμετρα από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Στο πλαίσιο αυτών των περιπολιών, οι ΕΜΑΔΔ κλήθηκαν να διερευνήσουν 39 περιστατικά πιθανής χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ανά την Ελλάδα. Εντόπισαν 255 πιθανά δηλητηριασμένα δολώματα και 134 νεκρά ζώα, μεταξύ αυτών βρήκαν νεκρά και απειλούμενα είδη, όπως ο Χρυσαετός και ο Καλαμόκιρκος.
Η περσινή χρονιά είναι η δεύτερη κατά την οποία λειτούργησαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχουν ως στόχο τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο και την προστασία των ζώων που απειλούνται από τη χρήση τους.
Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ειδικές Μονάδες του ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσα στο 2024, σημειώθηκε τον Μάρτιο, όταν εντοπίστηκαν 203 δολώματα και 16 νεκρά ζώα, σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στους Νομούς Τρικάλων και Λαρίσης.