Πρόγραμμα κατάρτισης για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της Θαλάσσιας Χελώνας

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Πρόγραμμα κατάρτισης για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της Θαλάσσιας Χελώνας

Πρόγραμμα κατάρτισης για την προστασία και διαχείριση της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta πραγματοποιήθηκε εντός του Μαΐου στη Ζάκυνθο, στο οποίο συμμετείχαν υπάλληλοι Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις περιοχές ευθύνης των οποίων το είδος έχει σημαντική δραστηριότητα αναπαραγωγής και διαχείμανσης, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε μεσογειακό επίπεδο.

 

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα κατάρτισης, με τίτλο «Ολοκληρωμένη Προστασία και Διαχείριση της Θαλάσσιας Χελώνας σε  Προστατευόμενες Περιοχές», συμμετείχαν δεκαέξι υπάλληλοι από τις Μονάδες Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Κοτυχίου-Κυπαρισσίας, Μεσολογγίου και Νότιας Πελοποννήσου.

 

Η κατάρτιση περιλάμβανε τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων για θέματα όπως επιστημονική παρακολούθηση, προσαρμοσμένη διαχείριση και προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συσχέτιση κρίσιμων  περιβαλλοντικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, κοινωνικο-οικονομικών ζητημάτων και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (π.χ. πιέσεις από τουρισμό, αλιεία κ.α.), αλλά και στον τρόπο επίλυσής τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας Προστατευόμενης Περιοχής. Σημαντική ήταν η πραγματοποίηση συνάντησης με το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, κατά την οποία αναλύθηκαν θέματα επόπτευσης και φύλαξης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κύριο συμπέρασμα της κατάρτισης είναι ότι η αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και της ανταλλαγής εμπειριών. Δηλαδή, η συμμετοχική διαδικασία δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συνεργασιών και κοινών στρατηγικών, ώστε να επιτευχθεί η προστασία τόσο της θαλάσσιας χελώνας, όσο και των ενδιαιτημάτων της.

 

Η οργάνωση και υλοποίηση της κατάρτισης έγινε από το προσωπικό της έδρας Ζακύνθου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με την επιστημονική υποστήριξη του  αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Δρ. Αντωνίου Μαζάρη, ειδικού σε θέματα βιολογίας και οικολογίας της Θαλάσσιας Χελώνας.

 

Η διοργάνωση και η υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
21 Ιανουαρίου 2025

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου: εξελίξεις για τους πληθυσμούς των αρπακτικών

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
15 Ιανουαρίου 2025

Εντοπίστηκε νεκρή οικογένεια τριών Χρυσαετών σε ορεινή περιοχή της Ξάνθης

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιανουαρίου 2025

Χαμωτίδες και κεφαλούδια: σημαντικές καταγραφές σπάνιων πουλιών σε Δέλτα Έβρου-Βιστωνίδα-Ισμαρίδα

Διαβάστε Περισσότερα