Στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχαν σε σεμινάρια της Wild Life Academy για την διαχείριση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 25 Μαΐου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχαν σε σεμινάρια της Wild Life Academy για την διαχείριση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη Απριλίου στην Μαρμπέγια της Ισπανίας, το τρίτο επίπεδο των σεμιναρίων της Wildlife Crime Academy σχετικά με τη διαχείριση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, με τη συμμετοχή 44 συμμετεχόντων από εννέα χώρες. Στο σεμινάριο συμμετείχαν τρία στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ, τα οποία βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στη δημιουργία προφίλ υπόπτων και στην κατανόηση της εγκληματικής συμπεριφοράς των δραστών μέσω πρακτικών εξετάσεων σχετικά με τον τρόπο δράσης τους και τη σύνδεση υποθέσεων κατά τη διαδικασία εξιχνίασης περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για τη μεθοδολογία Ανάλυσης Στοιχείων Συμπεριφοράς και τον τρόπο με τον οποίο η ανάλυση πληροφοριών μπορεί να αποτρέψει το έγκλημα και να βοηθήσει τις έρευνες, ειδικά όταν αφορά το οργανωμένο έγκλημα και τα διεθνή δίκτυα που εμπλέκονται στη δηλητηρίαση άγριας ζωής και το παράνομο εμπόριο.

 

Η σειρά τριών εντατικών σεμιναρίων της Wildlife Crime Academy όχι μόνο συμπληρώνει κρίσιμα κενά γνώσης, αλλά φιλοδοξεί να αλλάξει τη στάση απέναντι στο έγκλημα κατά της άγριας ζωής, θέτοντάς το ψηλά στην ατζέντα των αρμόδιων αρχών. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από επαγγελματίες διαφόρων ακαδημαϊκών κλάδων με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία, οι οποίοι εργάζονται στη διατήρηση, την επιβολή του νόμου και την ιατροδικαστική επιστήμη. Για το σκοπό αυτό ακολουθήθηκαν διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες προερχόμενες από την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, με τη συνεισφορά και της Europol.

Η εκπαίδευση εφοδίασε τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες δεξιότητες για να καθοδηγήσουν τις έρευνες και να διαχειριστούν ομάδες με σκοπό την αντιμετώπιση παράνομων περιστατικών εγκλημάτων άγριας ζωής. Επιπρόσθετα, η γνώση που αποκτήθηκε από τα σεμινάρια αυτά θα συνεισφέρει συμπληρωματικά στην πιο αποτελεσματική επιχειρησιακή λειτουργία των επτά ειδικών μονάδων αντιμετώπισης δηλητηριασμένων δολωμάτων που ήδη έχουν συγκροτηθεί στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Τα σεμινάρια του Wildlife Crime Academy διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Ενίσχυση του εθνικού δυναμικού για την καταπολέμηση της δηλητηρίασης της άγριας πανίδας και ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα στα Βαλκάνια» (LIFE19 GIE/NL/001016-LIFE BalkanDetox).

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα