Στο τεύχος 119 της Σχεδίας που κυκλοφορεί το Φεβρουάριο στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ παρουσιάζει το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Κολχικό Φασιανό.
Στο βόρειο άκρο της χώρας, ανάμεσα στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης απλώνεται το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σε μια τεράστια έκταση 1 εκατ. στρεμμάτων, ο ποταμός Νέστος, η λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, η λίμνη Ισμαρίδα, το Αισθητικό Δάσος Νέστου και πολλοί άλλοι βιότοποι συνθέτουν ένα μοναδικής βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής αξίας τοπίο, ένα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά Πάρκα των Βαλκανίων.
Σπάνια είδη φυτών όπως ορχιδέες, ενδημικά είδη ψαριών, άγρια πτηνά, όπως ο Κολχικός φασιανός, και πολλά θηλαστικά συμβιώνουν στο Εθνικό Πάρκο.
Μεταξύ των σπάνιων ειδών που συναντάμε στην περιοχή είναι και ο Κολχικός Φασιανός (Phasianus colchicus), ένα εντυπωσιακό πουλί με εντυπωσιακή μακριά και μυτερή ουρά, ο μοναδικός άγριος πληθυσμός του οποίου στην Ελλάδα φιλοξενείται στο Δέλτα του Νέστου. Η ύπαρξη του Κολχικού Φασιανού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου, Κοτζά Ορμάν.