Συνάντηση του προγράμματος INVALIS για τα χωροκατακτητικά είδη

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Συνάντηση του προγράμματος INVALIS για τα χωροκατακτητικά είδη

Οι εξελίξεις σχετικά με τα χερσαία και θαλάσσια χωροκατακτητικά είδη και τα έργα που υλοποιούνται για τη διαχείρισή τους παρουσιάστηκαν στη -διαδικτυακή- δεύτερη συνάντηση της β’ φάσης του έργου INVALIS “Protecting European Biodiversity from Invasive Alien Species” που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Ξεκινώντας τις παρουσιάσεις της συνάντησης, η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου, Άννα Τσούκα, ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο έργο INVALIS, ενώ επίσης παρουσίασε διαχειριστικές δράσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο αναφορικά με τα ξενικά είδη από τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Ο Δρ. Παναγιώτης Δημόπουλος, με την ομιλία του «Ο πλούτος των ξενικών φυτικών ειδών στην Ελλάδα και οι διαφορετικές υποθέσεις βιολογικών εισβολών», παρουσίασε προτάσεις αναφορικά με τη διαχείριση του προβλήματος της επεκτατικότητας των φυτικών εισβλητικών ειδών, τονίζοντας τον ρόλο που παίζουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία, η υγρασία και ο διαθέσιμος χώρος που υπάρχει σε έναν τόπο, καθώς και τη σημασία της ενίσχυσης της αυτόχθονης χλωρίδας, αλλά και τις διαφορές μεταξύ βιοτικής αντίστασης και βιοτικής αποδοχής.

Στιγμιότυπο οθόνης από τη διαδικτυακή συνάντηση του INVALIS

Τέλος, η Δρ. Παρασκευή Καραχλέ παρουσίασε το Πρόγραμμα «4ALIEN: Διερεύνηση της βιολογίας και της προοπτικής για οικονομική αξιοποίηση τεσσάρων ξενικών ειδών από τις Ελληνικές Θάλασσες», το οποίο αφορά στην παρακολούθηση τεσσάρων χωροκατακτητικών θαλάσσιων ξενικών ειδών και προτάσεις διαχειριστικών μέτρων με στόχο την αξιοποίησή τους σε διάφορους τομείς (δημόσια υγεία, οικονομία, βιοποικιλότητα). Τα τέσσερα αυτά είδη είναι ο σαρδελόγαυρος (Etrumeus golani), το λεοντόψαρο (Pterois miles) και δυο είδη αγριόσαλπας (Siganus luridus & S. Rivulatus), τα οποία έχουν εγκατασταθεί πλέον στις θάλασσες μας και προκαλούν προβλήματα στην οικονομία και την βιοποικιλότητα μειώνοντας τους πληθυσμούς των ψαριών, αλλά και στην δημόσια υγεία με τα δηλητηριώδη τους αγκάθια.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση το προβλήματος των χωροκατακτητικών ειδών πρέπει να υλοποιηθούν διαχειριστικές δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Από πλευράς του Τμήματος Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Χαρίλαος Νικοκάβουρας τόνισε ότι είναι στα άμεσα πλάνα του Υπουργείου να προχωρήσει με στοχευμένες δράσεις.

 

Σημειώνεται ότι το έργο INVALIS βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο του 2018 με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος των εισβλητικών ξενικών ειδών. Κύριος εταίρος του έργου είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ συμμετέχουν ακόμη έξι ακόμη εταίροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση: από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Λετονία.

 

Η εισαγωγή και εξάπλωση των ξενικών ειδών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα. Μάλιστα, οι επιστήμονες, αναφερόμενοι στην επίδραση των εισβλητικών/χωροκατακτητικών ξενικών ειδών που εισβάλουν σε ένα οικοσύστημα, είτε πρόκειται για θαλάσσια, είτε για χερσαία ζώα ή φυτά, χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογική εισβολή».

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Δεκεμβρίου 2024

“Οτι βυθίζεται ΔΕΝ εξαφανίζεται”: έκθεση ευρημάτων του υποβρύχιου καθαρισμού της Λίμνης Παμβώτιδας

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
4 Δεκεμβρίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Ειδικό Σχολείο Ραφήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
3 Δεκεμβρίου 2024

Ανοιχτό για το κοινό το Νέο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού στα Καλάβρυτα

Διαβάστε Περισσότερα