Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, το Σάββατο 27 Μαΐου, το 4ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και εκπαίδευση στα παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου. Για τρεις ημέρες, επιστήμονες από όλα τα ελληνικά και κυπριακά Γεωπάρκα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς και εθελοντικές ομάδες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, συμμετείχαν, παρουσίασαν και αντάλλαξαν εμπειρίες και προτάσεις, αναδεικνύοντας το ρόλο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων στη Βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την εκπαίδευση.
Το συνέδριο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων, την Ελληνική και Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ).
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχε στο συνέδριο μέσω της Διευθύντριας Οικονομικού – Διοικητικού, Νέλλης Εξαρχάκου, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και με παρουσιάσεις από τους προϊσταμένους των Μονάδων Διαχείρισης που έχουν υπό την ευθύνη τους Γεωπάρκα. Η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου, Ελένη Κουμούτσου, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα «Η συμβολή του ΟΦΥΠΕΚΑ στη διαχείριση και προβολή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού», ενώ η κ. Έλενα Ζουμπούλη, συνεργάτης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιόνιων Νήσων, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στο Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν εννέα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: η Νήσος Λέσβος, ο Ψηλορείτης, ο Χελμός-Βουραϊκός, ο Βίκος-Αώος, η Σητεία, τα Γρεβενά-Κοζάνη, η Κεφαλονιά-Ιθάκη, η Λαυρεωτική και το Τρόοδος στην Κύπρο. Επίσης, έχουν καταθέσει αίτημα αναγνώρισης δύο ακόμα περιοχές από την Ελλάδα, η Νίσυρος και τα Μετέωρα-Πύλη.
Τα ελληνικά και κυπριακά Γεωπάρκα ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 5ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί το 2024 στα Καλάβρυτα, την έδρα του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού –Βουραϊκού, με διοργανωτή τον ΟΦΥΠΕΚΑ.