Σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα: εντοπίστηκαν 193 δηλητηριασμένα δολώματα σε ορεινή περιοχή της Θεσσαλίας

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα: εντοπίστηκαν 193 δηλητηριασμένα δολώματα σε ορεινή περιοχή της Θεσσαλίας

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις προηγούμενες ημέρες οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), οι οποίες εντόπισαν 193 τέτοια δολώματα.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 17 Μαρτίου, η ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, ανταποκρινόμενη σε ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελασσόνας που προειδοποιούσε για πιθανή ύπαρξη νεκρών ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα, μετέβη σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στον Νομούς Τρικάλων και Λαρίσης. Η εν λόγω ΕΜΑΔΔ πραγματοποίησε έρευνα και εντόπισε τα πρώτα δηλητηριασμένα δολώματα κατά μήκος ενός υποτυπώδους χωματόδρομου που διέτρεχε την ράχη ενός λόφου. Την επόμενη μέρα, η ΕΜΑΔΔ επισκέφτηκε ξανά την περιοχή, ενισχυμένη από την ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας και κατά την έρευνα τους εντόπισαν συνολικά 105 δολώματα!

Τμήμα των δηλητηριασμένων δολωμάτων και των νεκρών ζώων που βρέθηκαν © Σάββας Βασιλειάδης

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από προσωπικό του Δασαρχείου Λαρίσης, του Δασαρχείου Τρικάλων και τις δύο ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπου και εντοπίστηκαν επιπλέον δηλητηριασμένα δολώματα. Ο συνολικός αριθμός των δολωμάτων που εντοπίστηκαν κατά τις τρεις έρευνες ανέρχεται στα 193, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ίσως και σε βαλκανικό επίπεδο.

 

Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, στο συγκεκριμένο περιστατικό εντοπίστηκαν, πέρα από τα δηλητηριασμένα δολώματα, και αρκετά νεκρά ζώα και συγκεκριμένα: 12 σκύλοι, 1 καλαμόκιρκος, 1 γερακίνα, 1 κουρούνα και 1 κοτσύφι. Οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

 

«Η ανεύρεση όλων αυτών των δολωμάτων και η αφαίρεση τους από το περιβάλλον είναι ύψιστης σημασίας, καθώς γλύτωσαν από βασανιστικό θάνατο τουλάχιστον ισάριθμα ζώα, χωρίς να λογαριάζουμε τα ανυπολόγιστα θύματα των δευτερογενών δηλητηριάσεων. Η διαχείριση ενός περιστατικού τέτοιου μεγέθους έγινε εφικτή μόνο χάρη στην άμεση κινητοποίηση και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά», αναφέρει o διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης.

Οι χειριστές των ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ κατά την συλλογή ενός δολώματος © Δημήτρης Βαβύλης

Παράνομη και επιβλαβής πρακτική

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993. Τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν τόσο την άγρια πανίδα όσο και τα οικόσιτα ζώα.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) και η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που υλοποιεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://antipoison.necca.gov.gr/.

Μία νεκρή γερακίνα, στο βάθος διακρίνεται η ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ © Δημήτρης Βαβύλης
Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
15 Ιανουαρίου 2025

Εντοπίστηκε νεκρή οικογένεια τριών Χρυσαετών σε ορεινή περιοχή της Ξάνθης

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιανουαρίου 2025

Χαμωτίδες και κεφαλούδια: σημαντικές καταγραφές σπάνιων πουλιών σε Δέλτα Έβρου-Βιστωνίδα-Ισμαρίδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
7 Ιανουαρίου 2025

Έγκριση & 3ο Πρακτικό (Τελικό) της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας από τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 7 της με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/01396/253/30.01.2023, Πρόσκλησης για την υποβολή Προτάσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής- Πυλώνας Μετάβασης 1 “Πράσινη Μετάβαση” – Άξονας: “1.4 -Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας” – ΔΡΑΣΗ: “16851 – Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης”

Διαβάστε Περισσότερα