Ο Χελμός και η Alchemilla aroanica στο τεύχος #123 της Σχεδίας

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 4 Ιουνίου 2024
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Ο Χελμός και η Alchemilla aroanica στο τεύχος #123 της Σχεδίας

Οι προστατευόμενες περιοχές και τα προστατευόμενα είδη της Ελλάδας «ταξιδεύουν» μέσα από τις σελίδες της «Σχεδίας», στο πλαίσιο συνεργασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ  με το αγαπημένο περιοδικό δρόμου.

 

Τον Ιούνιο, στο τεύχος #123, γνωρίζουμε την Προστατευόμενη Περιοχή του Χελμού και το ενδημικό φυτό που υπάρχει εκεί και μόνο, την Alchemilla aroanica.

 

Τα Αροάνια Όρη, πιο γνωστά ως όρος Χελμός, είναι η τρίτη ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου. Στην προστατευόμενη αυτή περιοχή του Δικτύου Natura 2000 περιλαμβάνονται οι πηγές του ποταμού Κράθι, τα μυθικά Ύδατα Στυγός. Πολλοί μύθοι συνδέονται με την περιοχή, με πιο γνωστό το μύθο σύμφωνα με τον οποίο η Θέτις εμβάπτισε στα Ύδατα Στυγός τον γιο της Αχιλλέα, για να γίνει αθάνατος.

 

Το έντονο ανάγλυφο του ορεινού όγκου του Χελμού, σε συνδυασμό με πλήθος φαραγγιών και χαραδρών, συντελούν στον πλούτο της χλωρίδας του, που περιλαμβάνει περισσότερα από 1.140 φυτικά είδη.

 

Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση έχει το είδος Alchemilla aroanica. Το είδος περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1906, αρχικά ως Alchemilla acutiloba Steven subsp. aroanica Buser, βάσει δειγμάτων που είχε συλλέξει ο Γερμανός Βοτανικός Heldreich, πιθανώς από την περιοχή των Υδάτων της Στύγας.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα