Σε δύο συμφωνίες συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση της Μεσογειακής φώκιας και την ενίσχυση της προστασίας της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με τις οργανώσεις «Συμμαχία για τη Μεσογειακή Φώκια» (Monk Seal Alliance-MSA) και Medfund. Η υπογραφή των συμφωνιών έγινε παρουσία του Πρίγκηπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό -ο οποίος και ηγείται των δύο οργανισμών-, στο πλαίσιο της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (ΟΟC-9) που πραγματοποιείται στις 16 και 17 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Ειδικότερα, η συνεργασία ανακοινώθηκε στη διάρκεια παράλληλης εκδήλωσης που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό, με τίτλο «Επιστροφή της φώκιας της Μεσογείου στον τόπο της: παραδείγματα ολιστικής δράσης για τη διατήρηση ενός απειλούμενου είδους».
Προστατεύοντας ένα τα πιο εμβληματικά είδη: την Μεσογειακή φώκια
Η Συμμαχία για τη Μεσογειακή Φώκια ιδρύθηκε το 2019 και αποτελείται από δωρητές που έχουν ως σκοπό την προστασία της απειλούμενης Μεσογειακής φώκιας. Αντλώντας συμπεράσματα από προηγούμενα έργα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης της, η Συμμαχία για τη Μεσογειακή Φώκια υπογραμμίζει τη σημασία της συντονισμένης δράσης σε όλα τα επίπεδα. Παρότι οι δωρητές υποστηρίζουν ιδρύματα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο οποίες εργάζονται στο πεδίο, για να υπάρχει πραγματικός αντίκτυπος απαιτείται συνεργασία με τις κρατικές αρχές. Μία τέτοια συνεργασία περιλαμβάνει συνεργατικό σχεδιασμό και κοινές πρωτοβουλίες, ώστε να ευθυγραμμίζονται οι στρατηγικές με τους στόχους των κρατών
και να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι χρήστες των προστατευόμενων περιοχών.
Η συνεργασία ανάμεσα στον ΟΦΥΠΕΚΑ και την Συμμαχία για τη Μεσογειακή Φώκια, η οποία ξεκίνησε το 2023 μέσω της υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας, έχει ως στόχο να γίνει καταλύτης αλλαγών και να καλύψει τα κενά στις προσπάθειες διατήρησης του είδους
Ειδικότερα, η συνεργασία αυτή επιδιώκει να γεφυρώσει τα κενά μεταξύ των οργανώσεων που ασχολούνται με τη διατήρηση, τα επιστημονικά ιδρύματα και τις κρατικές αρχές. Ενισχύοντας το διάλογο και τη συνεργασία, η Συμμαχία για τη Μεσογειακή Φώκια και ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν ως στόχο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προωθήσουν τις προσπάθειες διατήρησης στην περιοχή της Μεσογείου. Η συνεργασία αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες προστασίας της Μεσογειακής φώκιας και των βιοτόπων της. Μέσω κοινών πρωτοβουλιών και κοινών στόχων, οι δύο φορείς είναι αποφασισμένοι να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους.
Ενισχύοντας τη διαχείριση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Αλοννήσου
Η δεύτερη συμφωνία που υπεγράφη, ανάμεσα στον ΟΦΥΠΕΚΑ και το MedFund, έχει ως στόχο να ενισχύσει την θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων. Η Πρωτοβουλία για τις Θαλάσσιες Περιοχές Υψηλής Προστασίας του Medfund υποστηρίζει τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές υψηλής προστασίας από το 2021. Αυτές οι περιοχές παρέχουν σημαντικότατα περιβαλλοντικά και κοινωνικο-οικονομικά οφέλη, εξασφαλίζοντας σημαντική αύξηση στη βιομάζα, το μέγεθος και τον πλούτο των πληθυσμών ψαριών.
Καλύπτοντας μία περιοχή 2.315 τ.χλμ., από τα οποία τα 158 τ.χλμ. υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου και παρέχει ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά θαλάσσια είδη, μεταξύ των οποίων και η Μεσογειακή φώκια.
Το 2023, το MedFund ενέκρινε το αίτημα χρηματοδότησης που υπέβαλε ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την ενίσχυση της διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων, το οποίο αφορούσε σε οικονομική ενίσχυση ύψους 296.000 ευρώ για μία περίοδο πέντε ετών. Η χορηγία αυτή θα ενισχύσει την αποτελεσματική διαχείριση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής ενισχύοντας την επιτήρηση της περιοχής, την ανάπτυξη των ικανοτήτων του προσωπικού, την επιστημονική παρακολούθηση, την ευαισθητοποίηση του κοινού, την προώθηση του καθεστώτος υψηλής προστασίας, τη συμμετοχική διακυβέρνηση και τη συνδιαχείριση με τους αλιείς.
Η Πρωτοβουλία για τις Θαλάσσιες Περιοχές Υψηλής Προστασίας χρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Mava και Pew Bertarelli Ocean Legacy. Μέσω αυτού του προγράμματος, το MedFund αυτή τη στιγμή υποστηρίζει θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές υψηλής προστασίας έκτασης περίπου 200 τ.χλμ., οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν στο 20% των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών υψηλής προστασίας στη Μεσόγειο.
“Οτι βυθίζεται ΔΕΝ εξαφανίζεται”: έκθεση ευρημάτων του υποβρύχιου καθαρισμού της Λίμνης Παμβώτιδας
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Ειδικό Σχολείο Ραφήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ανοιχτό για το κοινό το Νέο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού στα Καλάβρυτα