Όρος Τυμφρηστός

Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, τρίτο σε ύψος από τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Βελούχι, με υψόμετρο 2.316 μ.

 

Στις κορυφές του συναντά κανείς εκτεταμένα υποαλπικά λιβάδια, ενώ στις πλαγιές του φιλοξενεί πλούσια δάση με κύριο είδος την ενδημική Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica)

 

Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Τυμφρηστός ή Τεφραστός ή Τυφρηστός. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία του οφείλεται σε ομώνυμο μυθικό πρόσωπο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από την λέξη τέφρα, επειδή ο γυμνός όγκος του βουνού έχει το χρώμα της τέφρας. Η ονομασία Βελούχι λέγεται ότι εμφανίστηκε τη μεσαιωνική περίοδο.

 

Το βουνό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Η δυτική πλευρά του αποτελεί την είσοδο προς τα Άγραφα και την Νότια Πίνδο, από τα οποία οριοθετείται στα βόρεια και δυτικά του από τον ποταμό Ταυρωπό και το Αγιοτριαδίτικο ρέμα. Στα νότια το βουνό οριοθετείται από τον ποταμό Καρπενησιώτη, ο οποίος αποτελεί το όριο του βουνού με τα όρη Καλιακούδα, Χελιδόνα και Οξιά. Στα ανατολικά συνορεύει με την κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού. Κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται αλπική λίμνη.

 

Ο Τυμφρηστός χαρακτηρίζεται από πολλές πηγές και ρέματα. Από εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης. Οι βαθιές χαράδρες του έχουν τεράστια σημασία στην προστασία της άγριας ζωής, μιας και εκεί φωλιάζουν πολλά απειλούμενα είδη άγριων πουλιών, ιδιαίτερα αρπακτικών. Το βουνό φιλοξενεί πολλά ενδημικά και τοπικά ενδημικά είδη ασπόνδυλων (Ορθόπτερα και Κολεόπτερα). Φιλοξενεί, επίσης, έναν μεγάλο φυσικό θηρευτή με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα, όπως αυτόν της ρύθμισης και εξυγίανσης των πληθυσμών των φυτοφάγων οπληφόρων θηλαστικών, τον Λύκο.

 

Σημαντική είναι η παρουσία ειδών χλωρίδας, όπως η Asperula oetaea, το Cirsium heldreichii, το Seseli parnassicum, τα οποία προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81), καθώς και το Barbarea sicula.

 

Στον Τυμφρηστό λειτουργεί από το 1974 χιονοδρομικό κέντρο με δέκα πίστες, σε απόσταση 12 χλμ. από το Καρπενήσι.

 

Κείμενο: Γιώργος Βαρβαρήγος, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας

 

ΠΗΓΕΣ