Το Δέλτα Έβρου αποτελεί διαχρονικά μία από τις πιο σημαντικές περιοχές στη Μεσόγειο για τη διαχείμαση των υδρόβιων πουλιών, όπως πάπιες, χήνες, ερωδιοί, πελεκάνοι αλλά και αρπακτικών, όπως ο Θαλασσαετός, ο Στικταετός και ο Καλαμόκιρκος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν με ενδιαφέρον την αύξηση των πληθυσμών, ειδικά των Φοινικόπτερων, των γνωστών σε όλους μας και ως Φλαμίνγκο, καθώς και των Νανόκυκνων.
«Σε εθνικό επίπεδο, το Δέλτα Έβρου φιλοξενεί κατά μέσο όρο πάνω από το 10-15% των διαχειμαζόντων Φοινικόπτερων της Ελλάδας. Στην περιοχή, τα Φοινικόπτερα παρατηρούνται κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση και το χειμώνα, με πληθυσμούς που συνήθως κυμαίνονται από 4.000 – 6.000 άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση, με τη μέγιστη ιστορικά μέτρηση να έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2021 με πάνω από 11.000 άτομα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η αύξηση αυτή συνδέεται με μια ευρύτερη αύξηση του πληθυσμού και των αναπαραγωγικών αποικιών στη Μεσόγειο τις τελευταίες δεκαετίες. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μέχρι και τη δεκαετία του 1980, οι καταγραφές των Φλαμίνγκο στην Ελλάδα ήταν πολύ σπάνιες, με πολύ μικρές ομάδες να παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας.