Ιωάννινα: ξεκινά το φεστιβάλ των δέντρων

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 4 Νοεμβρίου 2022
Εκδηλώσεις
Ιωάννινα: ξεκινά το φεστιβάλ των δέντρων

Ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ, το «Φεστιβάλ των Δέντρων», θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από 5 Νοεμβρίου ως τις 12 Δεκεμβρίου, με τη διοργάνωση των Μονάδων Διαχείρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, της Αρτέον Εκδοτική, του Εργαστηρίου Οικολογίας ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

 

Οι διαφορετικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών, ομιλίες, χορωδίες, αφηγηματικά δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ και δράσεις για παιδιά, θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (ΠΙΟΠ), στο Καφεθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» και στο Νησάκι Ιωαννίνων.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων του βουνού και του λόγγου της ελληνικής φύσης και να προβάλλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ’ επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Οι εκδηλώσεις

Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (ΠΙΟΠ) θα φιλοξενείται Έκθεση με 30 Εικαστικά Δέντρων “Αρτέον”, από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021), Ξυλόγλυπτα & Έργα Τέχνης από τις Συλλογές Θωμά Μπαλτά και Νίκου Όκκα, Αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα από τη Συλλογή Γιώργου Πολύζου και Ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο, ενώ την έκθεση θα συνοδεύουν ακουστικά “Ήχοι του Δάσους” από τον Peter Annear.

 

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα και θα περιλαμβάνουν ένα μουσικό ταξίδι με βιολί, βιόλα και φαγκότο, καθώς και παρουσίαση του βιβλίου «Τα Δέντρα του τόπου μας» της Αρτέον Εκδοτική, το οποίο αποτέλεσε και την έμπνευση για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συλλογικής έρευνας, μελέτης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, που προστατεύουν και προστατεύονται από τα δάση, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη ζωογόνο παρουσία τους και μας διδάσκει «να μελετάμε τα δέντρα» και τα ευεργετήματά τους, χωρίς αλαζονεία, αλλά με περίσκεψη και γνώση! Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα σπουδαίο εγχειρίδιο στα χέρια κυρίως των εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Εκδηλώσεις
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
27 Μαΐου 2024

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Γιορτάζουμε με περισσότερες από 40 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
20 Μαΐου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Δικτύου Natura 2000 με ένα… Bioblitz!

Διαβάστε Περισσότερα