Ημερίδα για τα 60 χρόνια του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Εκδηλώσεις
Ημερίδα για τα 60 χρόνια του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Ημερίδα με τίτλο «Τα Μνημειακά Δάση ως κοιτίδες Βιοποικιλότητας και Πολιτισμού» διοργανώνει  Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2022, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου.

 

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου ιδρύθηκε το 1962, κυρίως για να προστατευθεί ότι είχε απομείνει από το άλλοτε ακμαίο και μεγαλόπρεπο δάσος του Μεγάλου Βουνού, το οποίο συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά από ένα από τα ωραιότερα δασικά δένδρα, την κεφαλληνιακή Ελάτη Abies cephalonica. Το όρος Αίνος κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, καθώς αποτελεί κατά τον Διεθνή Κώδικα Βοτανικής την κλασσική θέση του ενδημικού για την Ελλάδα είδους της κεφαλληνιακής Ελάτης.

 

Αλλά και πέραν τούτου, όλο το οικοσύστημα του Αίνου είναι ιδιαιτέρου επιστημονικού και αισθητικού ενδιαφέροντος και αποτελεί τον πνεύμονα της Κεφαλονιάς και την καρδιά της πλούσιας βιοποικιλότητας της νήσου. Αποτελεί ένα Μνημειακό Δάσος, ένα οικοσύστημα δηλαδή υψηλής φυσικής και βιο-πολιτισμικής αξίας. Ο Αίνος διαθέτει περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα, σπάνια και ενδημικά είδη, όπως η Viola cephalonica, που συνδέονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες του τόπου.

Στην Κεφαλονιά απαντώνται μνημειακά δάση, αιωνόβια δέντρα, τα οποία επέζησαν και εμπεριέχουν την ιστορία αιώνων της νήσου. Τα δέντρα αυτά βρίσκονται συνήθως κοντά σε μοναστήρια και εκκλησίες ή αποτελούν ασπίδα προστασίας για πολλά χωριά από φυσικές καταστροφές. Παρά την ιδιαίτερη οικολογική και πολιτιστική τους αξία, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω έλλειψης γνώσης, καταστρέφονται, κυρίως για καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα να χάνεται μαζί τους και όλη η πληροφορία. Η Πράξη «ΠΑΝΑΣ» που υλοποιείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής με συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως στόχο τη μελέτη επιλεγμένων “Μνημειακών Δασών” του Ιονίου, ως περιοχές υψηλής οικολογικής και πολιτιστικής αξίας, τη σύνδεση τους με τις τοπικές κοινωνίες, τη δικτύωση και την ανάδειξή τους ως σημαντικό προορισμό για τους επισκέπτες σε όλο το Ιόνιο.

 

Η δικτύωση θα δίνει σημαντικές πληροφορίες και θα συνδέει τα “Μνημειακά Δάση” και τα υπεραιωνόβια δέντρα – “Μνημεία της Φύσης”, τη βιοποικιλότητα του Ιονίου (διαδρομή στα ιερά δάση, υπεραιωνόβια δέντρα και στη βιοποικιλότητα του Ιονίου), συμβάλλοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας, στον οικοτουρισμό, στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και κυρίως στην ανάδειξη και διατήρηση των “Μνημείων της Φύσης”.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Share on social :
Σχετικά Νέα
Εκδηλώσεις
6 Δεκεμβρίου 2024

“Οτι βυθίζεται ΔΕΝ εξαφανίζεται”: έκθεση ευρημάτων του υποβρύχιου καθαρισμού της Λίμνης Παμβώτιδας

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
4 Δεκεμβρίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Ειδικό Σχολείο Ραφήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
26 Νοεμβρίου 2024

“Αποστολή για τη Φυσική Κληρονομιά”: εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για μαθητές της Αττικής

Διαβάστε Περισσότερα