Ημερίδα για τη διαχείριση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 6 Οκτωβρίου 2023
Εκδηλώσεις
Ημερίδα για τη διαχείριση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Hμερίδα με θέμα «∆ιαχείριση κτηνοτροφικού κεφαλαίου σε σχέση με την προστασία του παραποτάμιου δάσους της λίμνης Κερκίνης και την άγρια ζωή» υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, παράρτημα Κερκίνης, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στις 15 Σεπτεμβρίου στον Λιθότοπο Σερρών.

Σκοπός της ημερίδας, ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων/χρηστών της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης και ειδικότερα της περιοχής του παραποτάμιου δάσους, για την αειφορική διαχείριση των υγρών λιβαδιών προς όφελος της κτηνοτροφίας, του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Στην ημερίδα έγιναν εξειδικευμένες παρουσιάσεις από επιστήμονες και ερευνητές  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ,  του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, καθώς και από άλλους φορείς. Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα που αναδείχθηκαν για το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης   είναι  η  υπερβόσκηση   στο παραποτάμιο δάσος της λίμνης  η σχέση των μεγάλων σαρκοφάγων θηλαστικών με την κτηνοτροφία  και  η συνύπαρξη και  ο ανταγωνισμός  μεταξύ   βουβαλιών  και προστατευόμενων ειδών  ορνιθοπανίδας, όπως  η  Νανόχηνα.

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης: «Π.Ε.1.3 Πραγματοποίηση Ημερίδων για την Ενημέρωση/Ευαισθητοποίηση των χρηστών των Προστατευόμενων Περιοχών» της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης» με κωδικό ΟΠΣ 5041535, η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

20230915_121400
20230915_122402
20230915_111614
Share on social :
Σχετικά Νέα
Εκδηλώσεις
8 Δεκεμβρίου 2023

Ημερίδα: “Άσκηση της δασικής μελισσοκομίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης”

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
7 Δεκεμβρίου 2023

Ημερίδα: “Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου”

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
7 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Πελοποννήσου

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο