ΟΦΥΠΕΚΑ: Ανοιχτές εκδηλώσεις ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Κεντρική & Δυτική Ελλάδα

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 15 Νοεμβρίου 2023
Εκδηλώσεις
ΟΦΥΠΕΚΑ: Ανοιχτές εκδηλώσεις ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Κεντρική & Δυτική Ελλάδα

Σε έξι περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας ταξίδεψε η εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και τοπικούς φορείς.

 

Πρώτος σταθμός της εκστρατείας ήταν η Άρτα (26/10) και ακολούθησαν τα Γιάννενα (27/10) και τα Πράμαντα (28/10). Μία εβδομάδα αργότερα, πραγματοποιήθηκαν τρεις ακόμα εκδηλώσεις σε Καρδίτσα (2/11),  Μέτσοβο (3/11) και Καλαμπάκα (4/10), όλες με κεντρικό μήνυμα: «Βάζουμε ΤΕΛΟΣ στη Δηλητηρίαση της Ζωής της Υπαίθρου» και στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της υπαίθρου για την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην καταπολέμηση αυτής της τόσο επιζήμιας πρακτικής.

 

Μέσα από ομιλίες, προβολές, κινητή έκθεση φωτογραφίας και πλούσιο ενημερωτικό υλικό, η εκστρατεία έφτασε και άγγιξε τις τοπικές κοινωνίες σε αυτές τις περιοχές, όπου η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εξακολουθεί να πλήττει τη ζωή της υπαίθρου, με κύρια θύματα ζώα εργασίας, αλλά και δεκάδες είδη άγριας ζωής, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα – όπως ο Ασπροπάρης – που πλέον κινδυνεύει  με εξαφάνιση.

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, παρουσιάστηκε και η δράση των Ειδικών Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, εκάστη αποτελούμενη από  ένα σκύλο  ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων  με τον χειριστή του, ενώ το κοινό ενημερώθηκε για τους τρόπους με τους οποίους κάθε κάτοικος και χρήστης γης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της πρακτικής που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιοποικιλότητα της περιοχής του αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

 

Σε όλες τις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών Μονάδων Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, τοπικών Δασαρχείων  και άλλων υπηρεσιών που πλέον διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαχείριση και εξιχνίαση περιστατικών δηλητηρίασης στην ύπαιθρο, καθώς και εκπρόσωποι των  τοπικών κοινωνιών, ώστε  μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, όλοι να συμβάλλουν στην αποτροπή μελλοντικών παρόμοιων περιστατικών.

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ιστοσελίδα της εκστρατείας: https://antipoison.necca.gov.gr/ και στην ιστοσελίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ: https://necca.gov.gr/

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Καλαμπάκα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Άρτα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Ιωάννινα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Πράμαντα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Καρδίτσα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Μέτσοβο
Share on social :
Σχετικά Νέα
Εκδηλώσεις
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
27 Μαΐου 2024

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Γιορτάζουμε με περισσότερες από 40 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
20 Μαΐου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Δικτύου Natura 2000 με ένα… Bioblitz!

Διαβάστε Περισσότερα