ARSINOE: «Κλιματικά ανθεκτικές περιοχές μέσα από ολιστικές λύσεις και καινοτομίες»

Αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι περίπλοκη και συνδέεται στενά με άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η λειψυδρία, η εξάντληση της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, γίνεται αντιληπτό ότι δεν αρκεί η χρήση παραδοσιακών προσεγγίσεων για την καινοτομία οι οποίες εστιάζουν μόνο σε μία πτυχή του προβλήματος. Το νέο έργο Horizon 2020  ARSINOE: “Climate-Resilient Regions Through Systemic Solutions and Innovations” – «Κλιματικά ανθεκτικές περιοχές μέσα από ολιστικές λύσεις και καινοτομίες» ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να διαρκέσει 48 μήνες, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), έχει συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ με συντονιστή του έργου την Καθ. Χρυσή Λασπίδου, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συγκεντρώνει 41 εταίρους από 15 χώρες και επιδιώκει να διαμορφώσει νέους δρόμους προς την ανθεκτικότητα παρέχοντας περιφερειακά πακέτα καινοτομίας που δημιουργούν ένα οικοσύστημα για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μέτρων και λύσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη.
Οι βασικοί στόχοι του έργου ARSINOE  είναι η διευκόλυνση ενός θεμελιώδους μετασχηματισμού των οικονομικών, κοινωνικών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων που θα πυροδοτήσει μια εκθετική αλλαγή στους ρυθμούς απανθρακοποίησης και θα ενισχύσει την κλιματική ανθεκτικότητα, η υποστήριξη της ανάκαμψης από την κρίση της COVID-19 και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή όπως επίσης και η υποστήριξη των κοινοτήτων και των επιστημόνων στην αποτελεσματική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, άλλοι στόχοι αφορούν στην προσφορά προηγμένων υπηρεσιών και εργαλείων Περιβαλλοντικής Νοημοσύνης, στην ποσοτικοποίηση, μοντελοποίηση και διαχείριση του κλιματικού κινδύνου με συστηματικό τρόπο και στην διευκόλυνση της εκμετάλλευσης και μεταφοράς της γνώσης για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, η προσέγγιση του ARSINOE εφαρμόζεται σε εννέα Περιπτωσιολογικές Μελέτες (case studies) σε όλη την Ευρώπη και ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. συμμετέχει ως εταίρος στις Μελέτες Περίπτωσης 1 και 4 που αφορούν στην Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας και στις Λίμνες Οχρίδα και Πρέσπες (AL/ MK/ EL). Στο πλαίσιο του έργου, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. συμμετέχει στην υλοποίηση του Παρατηρητηρίου Πολιτών μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής επιστήμης των πολιτών MINKA, με την οποία συλλέγονται δεδομένα που μπορούν να συμβάλουν σε ένα μέλλον πιο βιώσιμο (17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ).

Διάρκεια: 01/10/2021 – 30/09/2025
Προϋπολογισμός: 15.643.021,25€

Προϋπολογισμός ΟΦΥΠΕΚΑ:  152.500,00 €

Κατάσταση έργου: Σε Εξέλιξη
Εμπλεκόμενα τμήματα: Κεντρική Υπηρεσία
Μετάβαση στο περιεχόμενο