ERASMUS + “H2O! Key 2: Strategic Partnerships”, (Agreement Number 2021-1-FR01-KA220-SCH-000034470)

Το έργο ERASMUS + “H2O! Key 2: Strategic Partnerships” στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, στην εκπαίδευση, στον προβληματισμό αλλά και στην ανάληψη δράσης τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των συμμετεχόντων πάνω σε θέματα αειφορικής διαχείρισης υδατικών πόρων. Όλοι οι εταίροι του έργου εδρεύουν σε περιοχές όπου υπάρχει μία λίμνη και η ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου είναι αυτή που διαμορφώνει πολλές πτυχές της ζωής τους. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και εμπειριών μέσω των οποίων θα επιτευχθεί μία δημιουργία αντίληψης στους συμμετέχοντες ότι η αειφορική διαχείριση του υδατικού πόρου της περιοχής τους είναι απαραίτητη αποτελεί προτεραιότητα για το έργο.
Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, έχουν προγραμματιστεί διάφορες δράσεις όπως επισκέψεις των μαθητών στις λίμνες, ανταλλαγή καλών πρακτικών διαχείρισης, συναντήσεις με ειδικούς, καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι ομάδες στόχοι στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα είναι οι εξής δύο: μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι κάτοικοι των περιοχών, μιας και το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι κάτι που απασχολεί όλη την κοινωνία. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στη διαγενεακή ανταλλαγή πληροφοριών καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την αειφορική χρήση του νερού.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ERASMUS+ στο πρώτο έτος υλοποίησής του προβλέπεται η επιστημονική μελέτη του νερού και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, ενώ στο δεύτερο έτος προβλέπεται η ευαισθητοποίηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας όπως επίσης και η βιώσιμη διαχείριση του νερού. Τέλος, στο τρίτο έτος υλοποίησης του έργου προβλέπεται η ανάδειξη κοινωνικών και οικονομικών προεκτάσεων καθώς το νερό αποτελεί πηγή πλούτου και ανάπτυξης των περιοχών μέσω του οικολογικού τουρισμού και του αγροτουρισμού.
Για την υλοποίηση του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή βίντεο-ντοκιμαντέρ, χάραξη μονοπατιών και εγκατάσταση πινακίδων σήμανσης με QR κωδικό, ενημερωτικό υλικό, δημιουργία οικολογικού λεξικού και εκθέσεις φωτογραφίας.
Οι εταίροι του Έργου είναι το Παράρτημα Κερκίνης της ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας, το 20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας, από την Πορτογαλία ο Δήμος Reguengos de Monsaraz και το Partner Hotel School, από τη Γαλλία το OGEC Jeanne d’ ARC school, το Association Cogito Ergo και το CIE le fil a Retordre Artistic Company και τέλος από την Ιταλία ο Δήμος Iseo και το CFP Zanardelli School.

Διάρκεια: 1/11/2021 – 31/10/2024
Προϋπολογισμός:

399.405,00 € (Συνολικός προϋπολογισμός)

19.512,00 € (προϋπολογισμός για παράρτημα Κερκίνης)

Κατάσταση έργου: Σε εξέλιξη
Εμπλεκόμενα τμήματα: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο