LIFE EL-BIOS: Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας

Το πρώτο Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας αναμένεται να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2024, στο πλαίσιο του έργου LIFE EL- BIOS (LIFE20 GIE/GR/001317): Hellenic Biodiversity Information System – An innovative tool for biodiversity conservation.

Με στόχο να διευκολύνει την παρακολούθηση, τη διατήρηση και τη διαχείριση της βιοποικιλότητας της χώρας, καθώς και την ανταπόκριση της χώρας σε ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις, το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας θα συγκεντρώνει πληροφορίες και δεδομένα από υφιστάμενες ελληνικές βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας που δεν επικοινωνούν σήμερα μεταξύ τους και θα συνδυάζει και θα διαχέει με εύκολο τρόπο  στους ενδιαφερομένους, τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τον πλούτο της ζωής στην Ελλάδα.

Το LIFE EL-BIOS συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο. Υπό τον συντονισμό του Πράσινου Ταμείου, το έργο υλοποιείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το Ευρωπαϊκό Θεματικό Κέντρο Πανεπιστημίου Μάλαγας και την Εταιρεία Μελετών ΟΛΥΜΠΟΣ.
Το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE EL-BIOS, αναμένεται να αποτελέσει το κύριο εθνικό εργαλείο για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας που θα διαχειρίζεται ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και θα είναι στην υπηρεσία των δημόσιων φορέων, της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας.  Περαιτέρω στόχοι του έργου LIFE EL-BΙOS, αποτελούν μεταξύ άλλων η ανάπτυξη εθνικής βάσης βιοποικιλότητας, με δεδομένα που θα προέρχονται από τις υφιστάμενες εθνικές βάσεις δεδομένων  για τη βιοποικιλότητα, από σχετικά έργα LIFE, από ερευνητικά προγράμματα, από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α/ Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και από ερνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλους φορείς που συλλέγουν ή παράγουν πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα. Άλλοι στόχοι αφορούν στην ανάπτυξη ενός συνόλου Δεικτών Βιοποικιλότητας σε εθνικό επίπεδο, που θα περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακούς δείκτες, όσο και δείκτες που υπολογίζονται με τεχνικές Παρατήρησης της Γης, στην πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων για την εξαγωγή πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα, σε δύο προστατευόμενες περιοχές της χώρας: (α) Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και (β) Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς (π.χ. μέσω κύβων Δεδομένων Παρατήρησης Γης [Earth Observation Data Cubes], οι οποίοι θα διευκολύνουν την πρόσβαση και εξαγωγή διαχρονικής πληροφορίας από κατάλληλα επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, οι δράσεις του προγράμματος χωρίζονται σε προπαρασκευαστικές δράσεις, δράσεις υλοποίησης, δράσεις παρακολούθησης των επιπτώσεων του έργου και ενημέρωση του κοινού και διάδοση των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, στις προπαρασκευαστικές δράσεις υπάγεται η διερεύνηση αναγκών και προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών

(stakeholder groups), η ανασκόπηση σχετικών πληροφοριακών συστημάτων για τη βιοποικιλότητα και ο καθορισμός της δομής και θεματικής οργάνωσης του Πληροφοριακού Συστήματος EL-BIOS.
Τέλος, στις δράσεις υλοποίησης υπάγεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος EL-BIOS για τη Βιοποικιλότητα, η ενσωμάτωση/διασύνδεση των υφιστάμενων εθνικών βάσεων δεδομένων βιοποικιλότητας με το EL-BIOS, η εφαρμογή ροών εργασιών που βασίζονται σε Παρατήρηση Γης με βάση δορυφορικά δεδομένα και παραγωγή δεικτών βιοποικιλότητας, οι καινοτόμες τεχνολογίες και προσεγγίσεις για την εξαγωγή πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα, σε 2 επιλεγμένους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας (ένας ορεινός και ένας υγρότοπος/παράκτιος), η λειτουργικότητα EL BIOS (Σύνθεση για σχέδιο πολιτικής, βαθμονόμηση και πλάνο διακυβέρνησης) και τέλος, η ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Διάρκεια: 10/2021 – 03/2025.
Προϋπολογισμός: 2.571.132€
Κατάσταση έργου: Σε εξέλιξη
Εμπλεκόμενα τμήματα: Κεντρική Υπηρεσία Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α