Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τον νομό Έβρου το καλοκαίρι του 2023 και το οικοσύστημα έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Μικρά πεύκα έχουν φυτρώσει από σπόρους, ενώ οι βελανιδιές παραβλαστάνουν από τις ρίζες τους.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται τώρα στα σπάνια αρπακτικά πουλιά που φιλοξενεί το δάσος της Δαδιάς, τα οποία προετοιμάζονται για την αναπαραγωγική περίοδο. Στο πολύτιμο αυτό δάσος συναντώνται, άλλωστε, τα 36 από τα 39 είδη αρπακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Οι εμβληματικοί Μαυρόγυπες είναι ένα από τα πρώτα είδη που ξεκινούν την αναπαραγωγή και έχουν, ήδη, αρχίσει να ετοιμάζουν τις φωλιές τους για την άνοιξη. Είναι θετικό ότι το 2024 -πρώτη αναπαραγωγική σεζόν μετά την πυρκαγιά- καταγράφηκαν 38 ζευγάρια Μαυρόγυπα να φωλιάζουν στη Δαδιά, περίπου όσα δηλαδή και το 2023.
Ωστόσο και τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών διατήρησαν τους πληθυσμούς τους, σε σχέση με την χρονική περίοδο πριν την πυρκαγιά, φτιάχνοντας τις φωλιές τους τόσο σε δέντρα που παρέμειναν άθικτα όσο και σε δέντρα που κάηκαν εντελώς. Εκτός από τους Μαυρόγυπες, τις θέσεις φωλεοποίησής τους διατήρησαν και τα ζευγάρια Χρυσαετού, Θαλασσαετού και Κραυγαετού της περιοχής, τα οποία παρακολουθούνται επί σειρά ετών από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).