Αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 19 Μαΐου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα και ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τους κλιματικούς στόχους του 2030 και τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ο πρώτος πυλώνας (Πράσινη Μετάβαση) αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τον άξονα (1.4) που αφορά την «Αειφόρο χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας». Στο πλαίσιο αυτού του άξονα και στη δράση «16851: Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης εγκρίθηκε και εντάχθηκε ένα έργο πνοής για το Πανεπιστήμιο Κρήτης που αφορά την πλήρη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ).

 

Το υποέργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.444.251,38 ευρώ αφορά στην αναβάθμιση/εκσυγχρονισμό του ΜΦΙΚ-ΠΚ με δύο κύριες δράσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο σύνολο του κτιρίου, όπου εδράζεται ο εκθεσιακός χώρος του ΜΦΙΚ-ΠΚ στην παραλιακή ζώνη της πόλης του Ηρακλείου:

 

  1. Επιδεικτικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του ΜΦΙΚ-ΠΚ και
  2. Εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης για την ολοκλήρωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού χώρου του ΜΦΙΚ-ΠΚ

 

Βάσει της μουσειολογικής μελέτης και της μελέτης της ενεργειακής αναβάθμισης, το ΜΦΙΚ-ΠΚ θα μετατραπεί σε ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο μουσείο φυσικής ιστορίας, καθιστώντας το μεταξύ των πλέον σύγχρονων και τεχνολογικά προηγμένων μουσείων της Ευρώπης, προβάλλοντας τις διαδικασίες, την ποικιλότητα, τις ιδιαιτερότητες των περιοχών, καθώς και την ιστορία και το ρόλο του ανθρώπου. Η έκθεση, εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα, εποπτικό συνοδευτικό υλικό και καινοτόμα ψηφιακά μέσα, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πολυδύναμο χώρο επιστήμης και πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία με βασικό στόχο την προβολή της Βιοποικιλότητας της χώρας μας και κυρίως για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα (απώλεια βιοποικιλότητας, κλιματική κρίση), προσβλέποντας σε ένα δίκαιο και βιώσιμο κόσμο για όλους μας.

 

Το έργο αποτέλεσε βασικό στόχο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή τη σημασία του έργου για το μέλλον του τόπου μας.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
22 Φεβρουαρίου 2024

22α Φεβρουαρίου: Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
9 Φεβρουαρίου 2024

Επιτυχημένη επιχείρηση απομάκρυνσης λύκου από την Αμυγδαλέζα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
7 Φεβρουαρίου 2024

Ύποπτα ευρήματα σε τρεις περιοχές της χώρας εντόπισαν οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ εντός του Ιανουαρίου

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο