Δράσεις για την προστασία των αμμοθινών της περιοχής Αλυκής Κίτρους υλοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση περίφραξης και ενημερωτικών πινακίδων για την αποτροπή πρόσβασης των οχημάτων, καθώς και τη διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης για τους πεζούς. Εξάλλου, η άναρχη κίνηση οχημάτων επί των αμμοθινών αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία υποβάθμισης ή και καταστροφής των αμμοθινών και της βλάστησής τους. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 6 Ιουλίου στην Επανομή, από την Μονάδας Διαχείρισης.
Σημειώνεται ότι τα αμμοθινικά οικοσυστήματα επιτελούν πολύ σημαντικές οικολογικές λειτουργίες, για παράδειγμα αποτελούν ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει τις ακτές από την διάβρωση, καθώς και την ενδοχώρα από τις πλημμύρες και τους δυνατούς ανέμους. Επίσης, οι φαινομενικά «σιωπηλές» αμμοθίνες φιλοξενούν μεγάλη βιοποικιλότητα: παρυδάτια πουλιά, έντομα, ερπετά, όπως η Μεσογειακή χελώνα, η Βαλκανική σαύρα, αλλά και ο Βαλκανικός πηλοβάτης, ένα σπάνιο είδος αμφιβίου.
Τα τελευταία 40 χρόνια σχεδόν το 75% των μεσογειακών παράκτιων αμμοθινών, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα οικοσυστήματα, έχει καταστραφεί ή υποβαθμιστεί. Η τουριστική «αξιοποίηση» των ακτών, η ανεξέλεγκτη δόμηση, η κατασκευή δρόμων κ.λπ. οδήγησαν στον περιορισμό ή την εξαφάνιση των περισσότερων αμμοθινικών συστημάτων και την αλλοίωση του τοπίου.