Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία των αμμοθινών στην Αλυκή Κίτρους

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 10 Ιουλίου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία των αμμοθινών στην Αλυκή Κίτρους

Δράσεις για την προστασία των αμμοθινών της περιοχής Αλυκής Κίτρους υλοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση περίφραξης και ενημερωτικών πινακίδων για την αποτροπή πρόσβασης των οχημάτων, καθώς και τη διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης για τους πεζούς. Εξάλλου, η άναρχη κίνηση οχημάτων επί των αμμοθινών αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία υποβάθμισης ή και καταστροφής των αμμοθινών και της βλάστησής τους. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε  την Πέμπτη, 6 Ιουλίου στην Επανομή, από την Μονάδας Διαχείρισης.

 

Σημειώνεται ότι τα αμμοθινικά οικοσυστήματα επιτελούν πολύ σημαντικές οικολογικές λειτουργίες, για παράδειγμα αποτελούν ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει τις ακτές από την διάβρωση, καθώς και την ενδοχώρα από τις πλημμύρες και τους δυνατούς ανέμους. Επίσης, οι φαινομενικά «σιωπηλές» αμμοθίνες φιλοξενούν μεγάλη βιοποικιλότητα: παρυδάτια πουλιά, έντομα, ερπετά, όπως η Μεσογειακή χελώνα, η Βαλκανική σαύρα, αλλά και ο Βαλκανικός πηλοβάτης, ένα σπάνιο είδος αμφιβίου.

 

Τα τελευταία 40 χρόνια σχεδόν το 75% των μεσογειακών παράκτιων αμμοθινών, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα οικοσυστήματα, έχει καταστραφεί ή υποβαθμιστεί. Η τουριστική «αξιοποίηση» των ακτών, η ανεξέλεγκτη δόμηση, η κατασκευή δρόμων κ.λπ. οδήγησαν στον περιορισμό ή την εξαφάνιση των περισσότερων αμμοθινικών συστημάτων και την αλλοίωση του τοπίου.

Ο Κρίνος της θάλασσας φύεται στις αμμοθίνες

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ημερίδας η Δρ Θαλάσσας Βιολογίας, Λυδία Αλβανού, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε κατά το διάστημα 2021-2023 διαχειριστικά μέτρα με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την προστασία του εκτεταμένου αμμοθινικού συστήματος εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης Αλυκής Κίτρους. Η εκτεταμένη περίφραξη που τοποθετήθηκε είναι ένα από τα πρώτα  έργα προστασίας αυτού του τύπου που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας  και είχε ως σκοπό την αποτροπή της πρόσβασης των οχημάτων -συνήθως 4Χ4- που διατρέχουν τις αμμοθίνες και συχνά φτάνουν έως και την παραλία. Δυστυχώς, ήδη από το πρώτο διάστημα, ένα μεγάλο μέρος της περίφραξης καταστράφηκε σκόπιμα.

 

Παράλληλα με την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων και για την πληρέστερη αποτίμηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας τους, υλοποιήθηκε  -επίσης με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ- και το έργο «Υπηρεσίες για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων διαχείρισης στα αμμοθινικά οικοσυστήματα εντός της ΕΖΔ GR1250004 Αλυκή Κίτρους» στο πλαίσιο διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν εργασίες παρακολούθησης οι οποίες περιλάμβαναν την καταγραφή των πιέσεων και απειλών, τη συστηματική καταγραφή των πληθυσμών χελωνών που απαντούν στις αμμοθίνες και τη λεπτομερή καταγραφή της βλάστησης, περιλαμβανομένης της καταγραφή εξάπλωσης και πληθυσμιακών δεδομένων του φυτού Κρίνος της Θάλασσας.

Οι αμμοθίνες και ο υγρότοπος της Επανομής κατακερματίζονται από δεκάδες δρόμους που έχουν διανοιχθεί παράνομα.

Άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων για την Επανομή

 

Η παράκτια περιοχή της Επανομής, η οποία περιλαμβάνεται στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000 και στις περιοχές ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι και ιδίως τα Σαββατοκύριακα, η περιοχή δέχεται έως και 20.000 επισκέπτες, οι οποίοι την προσεγγίζουν με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο, είτε από την περιοχή του Ποταμού, διασχίζοντας τους παράνομους δρόμους που έχουν διανοιχθεί στις αμμοθίνες, είτε από βορρά, διασχίζοντας τον υγρότοπο και προκαλώντας όχληση στα πουλιά που φωλιάζουν.

 

«Είναι άμεση προτεραιότητα να κλείσει ο δρόμος, από το κάμπινγκ προς το Φάρο, διότι περνά μέσα από τον υγρότοπο προκαλώντας όχληση  στα υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν εκεί, όπως ο Καλαμοκανάς και το Νεροχελίδονο για τη διατήρηση των οποίων μας η χώρα μας έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις», τόνισε ο βιολόγος-περιβαλλοντολόγος, Δημήτρης Μπούσμπουρας, ενώ διατύπωσε προτάσεις για την διασφάλιση ζωτικού χώρου για την άγρια ζωή των παράκτιων υγροτόπων και των αμμοθινών παράλληλα με την χρήση τους από τους λουόμενους.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
1 Μαΐου 2024

H Πρέσπα και η Ευρασιατική βίδρα στο τεύχος 122 της Σχεδίας

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
30 Απριλίου 2024

Άνοιξε και φέτος για το κοινό το Φαράγγι της Σαμαριάς

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
24 Απριλίου 2024

Τριήμερο γεμάτο χάντμπολ στο Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού από την ΟΧΕ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο